Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dijelovi Mianmara nedostupni i deseti dan nakon ciklona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki dijelovi Mianmara nedostupni su i nakon deset dana od prolaska ciklona Nargis, piše u ponedjeljak službeni dnevni list New Light of Myanmar, navodeći izjavu mianmarskog ministra prema kojoj vlada prihvaća pomoć iz svih zemalja, ali istodobno želi nadzirati raspodjelu strane pomoći.

Mianmarski ministar za nacionalno planiranje i gospodarski razvoj Soe Tha rekao je stranim diplomatima da su vladini dužnosnici posjetili većinu poharanih područja, ali da su neka još gotovo odsječena od svijeta, kako piše list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mianmar: Oko 43.300 mrtvih i 28.000 nestalih Slika nije dostupna Mianmar: Pomoć stiže sporo, prijeti li novi ciklon?

"Ima područja u koja vladini dužnosnici ne mogu doći. Pomoć je spuštena padobranima u poplavljena područja u koja helikopteri ne mogu sletjeti", rekao je ministar, a prenosi New Light of Myanmar, dnevnik koji kontrolira vlada generala.

Soe Tha je zahvalio Ujedinjenim narodima i svim zemljama na brojnim donacijama unesrećenima, ali je ponovio Mianmar želi nadzirati raspodjelu međunarodne pomoći.

"Pomoć se prihvaća bez obzira iz koje zemlje dolazila", ali "njezinu raspodjelu mogu nadzirati samo mjesne organizacije", dodaje ministar u hunti.

Prije katastrofe je Mianmar, gdje je vojska na vlasti od 1962., bio među najzatvorenijim zemljama svijeta.

Prema službenim podacima objavljenim u nedjelju, u prolasku ciklona Nargis, jednoj od najtežih prirodnih nepogoda u novijoj povijesti, život je izgubilo 28.458 ljudi, a 33.416 se vodi kao nestalo. Prema drugim procjenama koje spominju diplomati, poginulih je više od 100.000, a bez krova nad glavom ostalo je oko dva milijuna stanovnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene