Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deveti dan potrage

Policija blokirala 100 metara oko kuće kod koje je nestala Danka: Ponovo se počelo kopati, stigli i forenzičari

Potraga za nestalom Dankom Ilić u Boru - 3
Potraga za nestalom Dankom Ilić u Boru - 3 Cropix/Cropix
Aktualno Galerija Danka Ilić Danka Ilić Foto: Facebook Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Foto: MUP.rs/Nova.rs/Screenshot Danka Ilić Danka Ilić Foto: Društvene mreže/Screenshot Potraga za nestalom djevojčicom Dankom - 1 Potraga za nestalom djevojčicom Dankom - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +8 Nestala Danka Ilić Galerija 1/13 >>
Deveti je dan potrage za nestalom Dankom Ilić koja će u svibnju napuniti dvije godine. Djevojčica je nestala 26. ožujka u Banjskom Polju kod Bora iz dvorišta obiteljske kuće svoje majke Ivane Ilić. Jedan od tragova u istrazi koji je pobudio najviše nade bila je objava snimke iz Beča na kojoj se u pratnji dviju žena nalazi djevojčica koja sliči nestaloj Danki.

 

  • deveti je dan potrage za nestalom Dankom Ilić (2)

  • raspisana žuta Interpolova tjeralica

  • majka pogledala snimku iz Beča

  • policija iz Beča vjeruje da je na snimci nestala djevojčica

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:45 Oglasio se otac malene Danke. Naime, austrijski portal Kosmo tvrdi da je locirao jednu od dvije žene sa snimki iz Beča na kojima se vide dvije žene s djevojčicom koja nalikuje na nestalu Danku. Ta žena, Rumunjka, tvrdi da na snimci nije Danka, već njena kćerkica, a "Kosmo" navodi da su ova najnovija saznanja dostavili austrijskoj policiji.

23:30 Javila se žena sa snimke - djevojčica iz Beča nije Danka. Tvrdi da je to njezina kći. Javila se policiji i austrijskom portalu. 

Nakon što je austrijska policija potvrdila da se na snimci iz Beča ne nalazi nestala Danka Ilić te je utvrdila identitet osoba sa snimke, DNEVNIK.hr uklonio je njihove fotografije kao i samu snimku.

20:41 Srpski policajci su oko 18 sati blokirali 100 metara prostora oko kuće kod koje je nestala Danka Ilić te su ponovo počeli kopati.

U blizini se nalazi veliki broj istražitelja, a srpske Novosti neslužbeno doznaju da su ondje su i forenzičari. Još nije poznato što oni točno rade ondje, a novinarima je strogo zabranjeno da se približavaju kući.

16:44 Ako imate bilo kakve informacije o Dankinu nestanku, možete ih dojaviti i hrvatskoj policiji na brojeve telefona 01/3788-754 ili 192.

"Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pruža potporu Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u potrazi za nestalom dvogodišnjom djevojčicom aktiviranjem njenog profila u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba", izvijestio je MUP.

"Policija Republike Srbije je 26. ožujka prvi put aktivirala sustav PRONAĐI ME (Amber Alert), sustav namijenjen hitnom javnom informiranju u slučaju nestalih maloljetnika. Kako djevojčica još uvijek nije pronađena, policija Srbije je zamolila za pomoć sve koji znaju bilo što o njoj, njenom mogućem kretanju ili okolnostima nestanka", dodaje se u priopćenju. 

15:15 Austrijska policija oglasila se povodom snimke koja je nastala na tramvajskoj stanici u Beču, a za koju se nagađa da prikazuje nestalu dvogodišnju djevojčicu Danku Ilić, koja je nestala 26. ožujka u Banjskom Polju.

Austrijska policija je priopćila da je vrlo vjerojatno da je na snimci nestala srpska djevojčica.

"Nakon što su rođaci nestale djevojčice pogledali slike, pretpostavlja se da je vrlo vjerojatno riječ o nestaloj djevojčici iz Srbije. Bečka policija traži objavljivanje snimaka po nalogu javnog tužitelja", priopćeno je.

Iz austrijske policije apeliraju na sve građane koji su vidjeli dvije žene koje su snimljene s djevojčicom da odmah kontaktiraju policiju.

"Mole se osobe ili svjedoci koji znaju gdje se žene nalaze ili gdje se nalazi dijete da se jave policiji. Informacije traže se u Državnoj kriminalističkoj policiji u Beču na 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj postaji.

Bečka policija napreduje s istragom

13:40 Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske poziva građane da ukoliko imaju informaciju o nestaloj djevojčici Danki Ilić (2), hitno obavijeste policiju na broj telefona 122.

U potragu za dvogodišnjom djevojčicom iz Bora uključila se i slovenska policija: "Ukoliko imate bilo kakvu informaciju, možete nazvati slovensku policije na broj 113".

12:40 "Bečka policija je javila da ima pomaka u potrazi za nestalom Dankom Ilić i dvije žene sa snimke. Kažu da su napravili i foto-robote, svi se ovdje nadamo da će naći djevojčicu. Problem je što je loša snimka i što je bio mrak, pa je pitanje hoće li policijski sustav za identifikaciju pomoću pet točaka (na licu) može prepoznati lica djevojčice i dvije žene sa snimke", rekao je za Blic Živojin Trifunović, Srbin koji već 51 godinu živi u Beču, i dodao kako je Dankin nestanak i dalje glavna tema među Srbima u austrijskoj prijestolnici.

11:35 Maja Jovanović iz Ureda za borbu protiv trgovine ljudima izjavila je u srijedu da u slučaju nestanka dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz Bora isključuje mogućnost da je dijete samo odšetalo, kao i mogućnost fizičke otmice s lica mjesta zbog svih faktora koji su pratili nestanak djeteta.

Ona je za Tanjug rekla da smatra da fokus mora biti na majci jer je ona posljednja vidjela nestalu djevojčicu, istaknuvši da cijeli splet okolnosti koji prati prijavu nestanka, kao i sam nestanak, prati veliki broj nejasnoća.

Jovanović je istaknula da je svaka otmica isplanirana, osim u velikim gradovima gdje postoje devijantni pojedinci nastranih sklonosti koji u trenutku neće birati način da li će dijete oteti iz ruku majke ili s ulice.

"U ovom slučaju imamo agresivniju vrstu otmice, fizičku otmicu, i ako je dijete odvedeno na taj način, vjerujem da je to moralo biti isplanirano jer sam prostor, lokalitet, svi ti prilazni putevi, loša konfiguracija terena ne daju velike mogućnosti da to može biti obavljeno tako da to nitko ne primijeti", zaključila je Jovanović, a prenosi Blic.

Oglasila se austrijska policija

11:05 Psihologica Radmila Vulić Bojović, komentirala je za emisiju Jutro na Blic da bi i starije dijete trebalo uključiti u istragu.

"Ne smijemo zaboraviti da je tada bilo prisutno i starije dijete. Vjerujem da su istražni organi nekako i njemu posvetili pažnju. Vjerujem da istražni organi znaju što rade i imaju plan, ali mislim da bi i to starije dijete trebalo biti dio nekog ispitivanja što se stvarno dogodilo. Još uvijek su sve opcije otvorene", kaže Radmila Vujović Bojović.

Isto misli i forenzičar Dušan Keckarević

"To su jako pipkave stvari, radi se o maloljetnom djetetu, jako malog godišta, tu su uključene socijalne službe i psiholozi. Sada treba dobiti neku informaciju, a da se dijete dodatno ne istraumatizira. Pitanje je je li to dijete bilo što zapazilo u konkretnom slučaju. Dijete naravno zapaža, ali ovdje nema bilo kakve indikacije prisustva nekog drugog u okolini, da se nešto čudno događalo, da se čuo neki zvuk, nešto što bi ukazivalo na način djelovanja, odnosno način izvršenja ovog djela", zaključio je Keckarević.

09:40 Austrijska policija komentirala je istragu o snimci iz Beča.

"Intenzivno se radi na slučaju Danke Ilić. Posebno se radi na utvrđivanju je li djevojčica sa snimke Danka Ilić. U tijeku su daljnja vještačenja. Bečka državna kriminalistička policija vodi istragu i radi na utvrđivanju. Potraga za ženama sa snimke je u tijeku", rekli su za Republiku.

09:30 Dodatna patrola policije, jedan crni kombi i marica stigli su nešto poslije osam sati u Banjsko Polje i uputili se u smjeru kuće gdje je prije devet dana nestala djevojčica Danka Ilić, javlja Blic. Na terenu su i vatrogasci, a neki od srpskih medija pišu da policija pretražuje žbunje oko kuće, kao i podrum. Na mjestu nestanka su i policajci sa psima.

Pročitajte i ovo Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

08:45 Forenzičar Dušan Keckarević rekao je da vjeruje da policija raspolaže velikim brojem informacija o Dankinom nestanku, ali informacije ne objavljuje javno. Istaknuo je i da je zabrinjavajuće to što je prošlo puno vremena, a to ne ide u prilog pronalasku djevojčice. Snimka iz Beča, utvrdio je za Blic, samo je pobudio nadu da je djevojčica živa.

"Naša zapažanja da sliči i da ima sličan hod, iz toga možemo samo zaključiti da može odgovarati identitetu. Identitet se može utvrditi i preko DNK analize, ali za to nam treba da se djevojčica nađe... Očigledno je da to traje, a to što traje vjerojatno upućuje na to da - to nije to, ali da ne trčimo pred rudo...", rekao je Keckarević.

U trenutku nestanka, osim trudne majke Ivane Ilić, u Banjskom Polju je bio i Dankin stariji brat. Ivana Ilić za medije je rekla da od kobnog dana nije vidjela svog sina.

"Pitanje je što i brat možda zna i što je on vidio, bez obzira na to što se dogodilo sve tako brzo nakon odlaska majke da starijem djetetu da vodu. Pitanje je da li i on bilo šta zna. Ovdje nemate nikakvu indikaciju prisustva bilo kog drugog", objasnio je Keckarević i naglasio da su u ovom slučaju svi osumnjičeni te da je neophodno koristiti poligraf.

Dva smjera istrage

08:35 Poznati austrijski medij Kronen Zeitung objavio je priču pod naslovom "Nestala djevojčica iz Srbije mogla bi biti u Beču", a u kojem piše o potrazi za nestalom Dankom Ilić. O nestanku djevojčice koja još nema dvije godine, pisao je i Bild.

"Bio je to početak jedne od najvećih operacija potrage u povijesti zemlje. Veliki kontingent policije, vatrogasaca i dobrovoljaca pročešljao je prigradsko naselje Banjsko Polje. Angažirani su bageri i psi tragači i aktiviran je sustav Pronađi me, što je omogućilo da se javnost uključi", prenosi Bild.

08:20 Bečka policija je, pišu srpski mediji, napravila foto-robot dvije rumunjske državljanke za koje se sumnja da su na snimci iz Beča s djevojčicom koja podsjeća na Danku Ilić. Ženama se, naime, ne vide lica pa se potraga zasniva na foto-robotu. Kako se vidi na snimci, jedna od žena je u žutoj, a druga u rozoj odjeći. S djevojčicom stoje na stanici u Beču, a pored se nalazi plavo-zelena putna torba.

08:00 Istraga nestanka Danke Ilić (2) kreće se u dva smjera. Policija i dalje pretražuje teren u naselju gdje je djevojčica  posljednji put viđena. Drugi smjer istrage odnosi se na snimku iz Beča na kojoj je djevojčica za koju se sumnja da je nestala Danka.

Teren u Banjskom Polju pretraživan je više puta. Tu su osim policije bili i vatrogasci, tim za spašavanje iz ruševina... Na terenu je bila teška mehanizacija, kopalo se i lopatama, a pretražen je i tunel u blizini Banjskog Polja. No, nije pronađen nikakav trag koji bi upućivao na to gdje se Danka nalazi.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki

Drugi pravac istrage je snimka koja se pojavila tijekom vikenda. Na njoj je djevojčica koja sliči Danki, a objava videa digla je javnost na noge. Snimio ju je srpski državljanin na jednoj tramvajskoj stanici u Beču, a osim djevojčice koja podsjeća na Danku, na njoj su i dvije žene za koje snimatelj tvrdi da su Rumunjke. U istragu se nakon objave videa uključila i bečka policija

Pročitajte i ovo Ivana Ilić Potraga se nastavlja Oglasila se majka nestale Danke: "Pogledala sam snimku iz Beča"

Podsjetimo, dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. ožujka oko 13:45 u Banjskom Polju kod Bora. U trenutku nestanka na sebi je imala ljubičaste hlače, maslinasto zelenu jaknu i kosu zavezanu u rep. Malena ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara. Zbog Dankinog nestanka u Srbiji je prvi put aktiviran sustav Amber alert, odnosno Pronađi me. Interpol je za Dankom Ilić raspisao žutu tjeralicu.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Istraga u Austriji Bečka policija za DNEVNIK.hr o nestanku male Danke: "Razgovarali smo sa svjedokom i pregledali snimku..."

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Prva izjava Dankina oca nakon nestanka djevojčice: Poslao tri poruke - o Danki, policiji i svojoj obitelji

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić potraga za djevojčicom Policijska načelnica otkrila nove detalje i koga je prvo zatekla na mjestu Dankina nestanka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene