Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni zahtjevi

Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

Interpol - 1
Interpol - 1 Interpol
Aktualno Galerija Interpol Interpol Foto: SJscreens via Guliver Interpol - 3 Interpol - 3 Foto: Interpol Interpol - 2 Interpol - 2 Foto: Interpol Interpol - 1 Interpol - 1 Foto: Interpol +0 Interpol pokrenuo potragu Galerija 1/5 >>
Zbog nestanka dvogodišnje Danke Ilić 26. ožujka u Banjskom polju kod Bora, u Srbiji je prvi puta aktiviran sustav Pronađi me, a međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je žutu tjeralicu. Doznajemo što ona znači i koje još vrste tjeralica postoje.

Tjeralice su međunarodni zahtjevi za suradnjom ili upozorenja koja omogućuju policiji u zemljama članicama razmjenu kritičnih informacija vezanih uz određene kriminalne radnje.

Interpol raspisuje tjeralice i objave koje mogu biti crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste boje. Svaka od njih odnosi se na posebnu vrstu potrage za osobama ili stvarima. Većina ih je samo za policijsku upotrebu i nisu dostupne javnosti, no mogu se objaviti i javno ako je potrebno upozoriti javnost ili zatražiti njihovu pomoć. 

Interpol - 1 Interpol - 3 Foto: Interpol

Pročitajte i ovo Igor Jurić - 2 Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić za Dnevnik Nove TV: "Postoji osnovana sumnja da je dijete izvan zemlje. Ovo je nada i slamka spasa"

Crvena tjeralica raspisuju se radi traženja lokacije i uhićenja osoba traženih radi kaznenog progona ili služenja kazne.

Žuta tjeralica raspisuje se za pomoć u lociranju nestalih osoba, često maloljetnika, ili za pomoć pri identificiranju osoba koje se ne mogu identificirati.

Plava tjeralica raspisuje se za prikupljanje dodatnih informacija o identitetu osobe, lokaciji ili aktivnostima u vezi s kriminalističkom istragom.

Interpol - 1 Interpol - 2 Foto: Interpol

Pročitajte i ovo Igor Jurić - 2 Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić za Dnevnik Nove TV: "Postoji osnovana sumnja da je dijete izvan zemlje. Ovo je nada i slamka spasa"

Crna tjeralica raspisuje se radi traženja informacija o neidentificiranim tijelima.

Zelena tjeralica raspisuje se radi davanja upozorenja o kriminalnim aktivnostima osobe, kada se osoba smatra mogućom prijetnjom javnoj sigurnosti.

Narančasta tjeralica raspisuje se kao upozorenje na događaj, osobu, objekt ili proces koji predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju javnoj sigurnosti.

Ljubičasta tjeralica raspisuje se za traženje ili pružanje informacija o obrascu ponašanja (modus operandi), predmetima, uređajima i metodama prikrivanja koje koriste kriminalci. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene