Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Produktivan sastanak"

Demokrati tvrde da su postigli sporazum s Trumpom o migrantskom programu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći demokrati u američkom Kongresu postigli su dogovor s predsjednikom Donaldom Trumpom o programu koji štiti od deportacije mlade imigranate, koji su kao djeca ilegalno dovedeni u SAD, priopćili su u srijedu navečer.

Rasprava na "vrlo produktivnom sastanku" s Trumpom u Bijeloj kući bila je usredotočena na program zaštite za mlade imigrante, poznat pod imenom DACA. Dogovorili smo da se brzo osigura zaštita tog programa u zakonu i izradi paket zakona o graničnoj sigurnosti, koji isključuje zid, što je prihvatljivo objema stranama, stoji u priopćenju demokratskih čelnika Nancy Pelosi i i Chucka Schumera u kojemu se očito aludira na Trumpov poziv za izgradnju graničnog zida s Meksikom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

Iz Bijele kuće priopćili su pak kako se na Trumpovoj "konstruktivnoj radnoj večeri" s Pelosi i Schumerom raspravljalo o poreznoj reformi, infrastrukturi i trgovini, uz teme granične sigurnosti i DACA-u. Službenik Bijele kuće nije spomenuo nikakve posebne sporazume.

DACA je program bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame za pomoć mladim migrantima. Uveden je prije pet godina, a obuhvaćao je oko 800 tisuća mladih, uglavnom iz zemalja Latinske Amerike. Štitio ih je od deportiranja, u slučaju kada nemaju osobne dokumente, dajući im odgovarajuće privremene radne ili studijske dozvole.

Trump se u kampanji zauzimao za čvrsto stajalište o imigraciji, no kasnije je naznačio da bi mogao dopustiti mladim imigrantima, koje su mediji prozvali "Sanjari", da ostanu u zemlji. Početkom rujna Trump je stao u obranu svoje odluke o ukidanju programa za djecu imigranata koji su u SAD ušli ilegalno, uz objašnjenje da je neophodno očuvati vladavinu zakona u državi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene