Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokrati osvojili većinu u Kongresu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 12 godina demokratska stranka osvojila je na izborima u utorak većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, s 18 do 30 novih zastupničkih mjesta zavisno od procjena konačnih rezultata. Na čelo Kongresa dolazi prva žena.

Rezultati prebrojavanje glasova i procjene konačnih rezultata američkih TV mreža i agencije Associated Press od ponoći (05:00 po srednjeeuropskom vremenu) daju demokratima 233, a republikancima 202 zastupnička mjesta u Predstavničkom domu.

U izborima za Senat demokrati su osvojili tri od šest mjesta
potrebnih za većinu, dok se i dalje čeka ishod više utrka, poput one u Virginiji gdje demokrat Jim Webb ima 50 posto, a republikanac George Allan 49 posto glasova. Prevedno u brojke, Webbu je pripalo 1.141.052, a Allanu 1.138.676 glasova od 98 posto prebrojanih listića, pa će sutra vjerojatno uslijediti novu prebrojavanje.

To je prvi puta nakon 12 godina da demokrati osvajaju većinu u Kongresu, kojim su prije tzv "republikanske revolucije" 1994. godine dominirali četiri desetljeća.

Pobjedom oporbenih demokrata Kongres će prvi puta u povijesti dobiti ženu za predsjednika, dosadašnju čelnicu kongresne manjine Nancy Pelosi, kongresnicu iz Kalifornije.

"Narod je jasno poručio da želi promjenu i novi smjer za Sjedinjene Države", rekao je čelnik Demokratskog odbora kongresne kampanje Rahm Emmanuel.

Najavio je da će novi saziv Kongresa pod demokratskim vodstvom započeti "novu eru odgovornosti i stvarnih reformi u Washingtonu" te najavio spremnost za suradnju preko stranačkih granica i za suradnju s predsjdenikom Georgeom W. Bushom. Kazao je da kako je potreban zaokret u Iraku i promjena neuspjele američke politike.

Emmanuel je najavio provedbu predizbornog programa demokrata na planu smanjivanja proračunskog deficita, reformi u sustavu zdravstvene zaštite i mirovinskog opsiguranja, smanjivanja ovisnosti o uvozu nafte i druge reformske zahvate.

Predsjednik Bush je preko svog glasnogovornika Tonya Snowa najavio da će u 13 sati održati konferenciju za novinare.

Snow je kazao kako Bush očekuje kako će mu novi demokratski Kongres pomoći da se ostvari pobjeda u Iraku, održi rast gospodarstva, a možda i krene u reforme imigracijske politike koje su u Kongresu zaustavili republikanci, izvijestila je Fox TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene