Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokrati i službeno nominirali Baracka Obamu za predsjednika SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Delegati Nacionalne demokratske konvencije u Denveru su i službeno izabrali senatora Baracka Obamu za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2008., što je prvi puta u povijesti SAD-a da jedna velika stranka kandidira Amerikanca afričkog podrijetla za predsjednika države.

"Proglašavam da je senator Barack Obama aklamacijom izabran za demokratskog predsjedničkog kandidata", objavila je predsjedavajuća konvencije Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma Kongresa.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 6 Najstariji predsjednički kandidat Joe Biden prihvatio nominaciju: „Trenutačni predsjednik nije uspio u svojoj glavnoj zadaći - nije nas uspio zaštititi“

Nakon što je oko polovice izaslanstava saveznih država abecednim redom objavilo rezulate glasovanja svojih delegata, velikom većinom ili jednoglasno za Obamu, senatorica Hillary Clinton pozvala je sudionike konvencije da aklamacijom izaberu Obamu.

"S pogledom u budućnost, u duhu jedinstva i s ciljem pobjede, s vjerom u našu stranku i zemlju, proglasimo zajedno jednim glasom sada i ovdje, Baracka Obamu našim kandidatom i on će biti naš predsjednik", rekla je Clinton, koja je na stranačkim predizborima na proljeće tijesno poražena od Obame.

Na poziv Nancy Pelosi, više od 4.000 delegata okupljenih u Pepsi centru je glasno, tradicionalnim uzvikom "Aj!", potvrdilo predsjedničku nominaciju Obame.

Govor u kojem će prihvatiti nominaciju, Obama će održati u četvrtak navečer na denverskom nogometnom stadionu IVESCO Field, pred očekivanih 75.000 pristaša.

Sudionicima konvencije večeras će se govorom obratiti potpredsjednički kandidat Joe Biden i bivši predsjednik Bill Clinton, od kojeg se očekuje da snažno potvrdi kandidaturu Baracka Obame, 47-godišnjeg senatora iz Illinoisa, koji je na početku izbora demokratskog kandidata krajem 2007., smatran potpunim autsajderom. 


Bill Clinton svesrdno podržao Obamu

Bivši američki predsjednik Bill Clinton je na Nacionaljnoj demokratskoj konvenciji u Denveru svesrdno podržao kandidaturu Baracka Obame za Bijelu kuću, naglasivši da je Obama "spreman voditi Ameriku i obnoviti američko vodstvo u svijetu".

"Barack Obama je spreman biti predsjednik SAD-a. Barack Obama je spreman poštovati prisegu da će čuvati, štititi i braniti Ustav", rekao je Clinton, odbacujući prigovore republikanaca da je Obama s 47 godina premlad i neiskusan za vođenje zemlje.

Podsjetio je da je i on kao predsjednički kandidat 1992. zbog svoje mladosti doživljavao slične prigovore.

"Zvuči vam poznato? No, nije prošlo 1992. jer smo bili na pravoj strani povijesti. A, neće proći ni 2008. jer je Barack Obama na pravoj strani povijesti", rekao je Clinton, uz burno odobravanja i skandiranje sudionika konvencije od dolaska na pozornicu Pepsi centra, kao i tijekom cijelog 20-minutnog govora.

Pridružujući se podršci koju je Obami iskazala njegova supruga Hillary, poražena u utrci za demokratsku nominaciju, Bill Clinton je pozvao 18 milijuna birača koji su joj dali glas na predizborima, kao i sve demokratske birače da na predsjedničkim izborima 4. studenoga glasuju za Obamu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene