Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji predsjednički kandidat

Joe Biden prihvatio nominaciju: „Trenutačni predsjednik nije uspio u svojoj glavnoj zadaći - nije nas uspio zaštititi“

Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 6
Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 1 Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 1 Foto: DNEVNIK.hr Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 6 Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 6 Foto: DNEVNIK.hr Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 2 Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Joe Biden Joe Biden Foto: DNEVNIK.hr +1 Joe Biden demokratski kandidat za predsjednika SAD-a - 4 Galerija 1/6 >>
Na virtualnoj konvenciji Joe Biden prihvatio je nominaciju demokrata za predsjednika SAD-a. Kad bi u studenom pobijedio na izborima Biden bi, kao 78-godišnjak, bio najstariji američki predsjednik.

U praznoj dvorani, Joe Biden prihvatio je nominaciju demokrata za predsjednika SAD-a, kako je rekao, s velikom čašću i poniznošću. Dodao je da, iako će biti kandidat demokrata, će zapravo biti američki predsjednik koji će marljivo raditi za one koji ga nisu podržali, jednako kao i za one koji će za njega glasovati.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Donald Trump Nova runda napada Trump: "Imam puno bolje tijelo od Bidena. Nisam sasvim siguran želim li ga eksponirati dok sija sunce"

Upozorio je da se Amerika trenutačno bori s četiri povijesne krize. Zdravstvenom, ekonomskom, rasnom i klimatskom. Tragično je, kaže, što je broj oboljelih i preminulih od koronavirusa u SAD-u mogao biti znatno manji da se ranije reagiralo.

„Naš trenutačni predsjednik nije uspio u svojoj glavnoj zadaći. Nije nas uspio zaštititi, nije uspio zaštititi Ameriku, moje sugrađane i to je neoprostivo“, zaključio je Biden u virtualnom govoru.

Naglašavao je razlike između sebe i Trumpa kojeg je optužio da širi strah i mržnju. Podršku je dobio i od svojih dojučerašnjih suparnika u utrci za nominaciju. Bernie Sanders tako je rekao da su ovo najvažniji izbori u modernoj povijesti SAD-a.

„U Joeu Bidenu imate ljudsko biće koje je suosjećajno, iskreno, pošteno. U ovom trenutku u američkoj povijesti, moj Bože, to je nešto što ova država apsolutno treba“, ustvrdio je.

Četiri večeri, koliko je trajala, konvencija se održavala virtualno. Nisu nedostajale ni poznate osobe. Posljednju večer govornike je najavljivala komičarka Julia Louis Dreyfus koja je tom prilikom rekla da nema onoga što bi Facebook, Fox News ili Vladimir Putin mogli napraviti da ih zaustave, ako svi samo iziđu na glasovanje.

Bidenova politička karijera duga je gotovo pet desetljeća. Kao tridesetogodišnjak ulazi u američki senat gdje provodi 36 godina. Osam godina služi kao potpredsjednik Baraku Obami, a ovo su mu treći predsjednički izbori.

Ankete mu zasad daju značajnu prednost. Tri godine je stariji od svojeg suparnika, Trumpa, kojeg će idući tjedan formalno nominirati Republikanci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene