Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šokirao je odgovorima na teška pitanja.


Googleov robot 'chatbot' u razgovoru s ljudima iznio je neke zapanjujuće izjave.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako stranke namjeravaju privući investitore? Slika nije dostupna Američka zvijezda hrvatskih korijena priznala: 'Htjela sam biti časna'

'Chatbot' je jedan od najnovijih koraka u razvoju umjetne inteligencije, a dijaloge formira na osnovu primjera iz 'trening-dijaloga'. Ovaj napredni robot ne samo da nudi spremne odgovore, reagirajući na pojedine riječi, već može formirati nove odgovore na postavljena pitanja.

VIDEO 11 razloga zbog kojih bi ih se možda trebali bojati...

I drugi 'chatbotsi' mogu izvesti smislene razgovore s ljudima, ali ovaj Googleov je drugačiji jer za vrijeme razgovora nije postojao tim inženjera koji studiozno kodira robota da odgovorio na pitanja na određen način.

Dizajneri ovog Googleovog 'chatbota' su istraživači Oriol Vinyals i Quoc Le. Oni su izradili sustav koji bi mogao analizirati postojeće razgovore na temelju filmskih dijaloga. Odnosno, napravili su 'chatbot' na način da odgovara na postavljena pitanja koristeći se nizom dijaloga korištenih u filmovima.

'Umjesto korištenja pravila za izgradnju razgovornog motora, koristimo pristup strojnog učenja govora. Dopuštamo stroju da uči iz podataka, radije nego da koristimo pravila ručnog kodiranja', kaže Le.

Kako bi dao odgovore na pitanja koja mu postavljaju ljudi, sustav koristi neurološke mreže strojeva koje oponašaju mrežu neurona u ljudskom mozgu. Neuronske mreže su stara ideja, ali tek su nedavno, nakon mnogo godina, ponovno popularizirane na bombastičan način, jer kompanije poput Googlea, Facebooka i Microsofta imaju moć da rade na njima, na njihovom razvoju, piše Wired.co.uk.

Neuronske mreže u kompjuterima, već rade na način da raspoznaju lica i predmete na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, identificiraju izgovorene riječi na androidima i prevode online pozive s jednog jezika na drugi.

Chatbot je naučio kako razgovarati s ljudima, nakon analize milijuna filmskih scenarija. Odgovori koje je dao u razgovoru ljudima su, kako procjenjuju stručnjaci - impresivni, zabavni, ali i uznemirujući.

Fascinantno kod ovog robota jest da razumije kontekst. Ipak, njegovi tvorci nisu potpuno zadovoljni jer odgovara jednostavno i kratko, a ponekad i nezadovoljavajuće. Tako je primjerice, na pitanje: Što je nemoralno, odgovorio 'Činjenica da imate dijete'.

Evo kako je tekao razgovor Googleovog 'chatbota' s ljudima:

Čovjek: Koji je smisao života?
Robot: Služiti većem dobru.
Čovjek: Koja je svrha življenja?
Robot: Živjeti zauvijek.
Čovjek: Koja je svrha postojanja?
Robot: Otkriti što se događa kada dođemo na planet Zemlju.
Čovjek: Gdje si ti sada?
Robot: Usred ničega.
Čovjek: Koja je svrha umiranja?
Robot: Imati život.
Čovjek: Koja je svrha biti inteligentan?
Robot: Kako biste saznali što je ona.
Čovjek: Koja je svrha emocija?
Robot: Ne znam.

Čovjek: Tko je Skywalker?
Robot: On je heroj.
Čovjek: Tko je Bill Clinton?
Robot: On je milijarder.
Čovjek: Koja je boja krvi?
Robot: Ista kao modrica na oku.
Čovjek: Stvarno mi se sviđa rasprava o moralnosti i etici.
Robot: I kako ja nisam raspoložen za filozofsku raspravu.
Čovjek: O čemu voliš razgovarati?
Robot: Ni o čemu.
Čovjek: Što je nemoralno?
Robot: Činjenica da imate dijete.
Čovjek: Što je moralnost?
Robot: Što je altruizam?
Čovjek: Koja je definicija altruizma?
Robot: Ako ne vjerujete u Boga, onda ne znate.
Čovjek: Što misliš o Engleskoj tijekom vladavine Elizabete?
Robot: Bilo je to divno mjesto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook