Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maratonsko čitanje Biblije na televiziji, koje će trajati od 5. do 11. listopada na talijanskoj televiziji RAI, otvorit će papa Benedikt XVI., a drugi čitač ce biti Ilarion Alfeev, predstavnik ruskog patrijarhe Alekseja I.


To je najduži izravni prijenos koji je ikada ostvaren na televiziji, rekli su u srijedu na konferenciji za novinare organizatori događaja urednici RAI-ja, tj. idejni pokretač projekta novinar Giuseppe De Carli. U tom "svetom maratonu", čita se 800.000 riječi Prvog i Drugog Zavjeta (započet će na prvom kanalu RAI-a, a nastavit će se na obrazovnom kanalu Rai Edu 2), sudjelovat će oko 1300 čitača iz više od 50 zemalja. 

Vezani članci Antisemitski plakati u Zagrebu - 4 FOTO Govor mržnje: U Zagrebu, ali i na drugom kraju svijeta osvanuli skandalozni antisemitski plakati, reakcija policije je posve drukčija Slika nije dostupna Američki šerif pritvorenicima dopušta samo čitanje Biblije

Među ostalima čitat će mnogi političari, 16 Židova, od kojih jedan preživjeli iz nacistickog konclogora, šest muslimana, tri slijepe osobe koje ce čitati na Brailovu pismu, jedan gluhonijem će govoriti pokretima, dječak od 11 goidina, kardinali i biskupi, veleposlanici akreditirani pri Svetoj Stolici itd.

Inicijativu maratonskog čitanja nazvanu "Biblija danju i noću" otvorit će papa Benedikt XVI. a njegovo će čitanje biti snimljeno u Vatikanu, a onda će se čitati u izravnom prijenosu iz rimske bazilike svetog Križa u Jeruzalemu te će čitanje zaključiti u subotu 11. listopada državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. 

Osim na televiziji 140-satno čitanje moći će se pratiti i na internetu, a ispred crkve ce biti postavljen prostor za prodaju Biblije tiskane na 80 jezika. Neki dijelovi Biblije bit će čitani i na arapskome i starogrčkome jeziku, dakako uz prijevod na talijanskome jeziku. Čitanje će biti povremeno, nakon oko sat i pol, prekidano glazbom koju će izvoditi najpoznatiji pjevači i glazbenici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju