Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedska kraljevska akademija znanosti objavila je dobitnika Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu. To su fizičari Peter Higgs i Francois Englert.


Ovogodišnja objava dobitnika Nobelove nagrade za fiziku vrtjela se oko otkrića takozvane 'Božje čestice' (Higgsovog bozona). Vremešni fizičar Peter Higgs (84) sa Sveučilišta Edinburgh, prema kojem je čestica i dobila naziv, proglašen je dobitnikom nobelove nagrade za fiziku. Nagradu je dobio i francuski fizičar Francois Englert sa Sveučilišta Libre de Bruxelles.

Vezani članci Slika nije dostupna Svijet će '4th of July' 2012. pamtiti po nečem posebnom... Slika nije dostupna Promjenjiva ćud Božje čestice, fizičari zbunjeni

'Ovogodišnja nagrada je o nečem toliko malenom a toliko značajnom', rečeno je u uvodu objave dobitnika nagrade.

'Nobelova nagrada za fiziku 2013. godine dodijeljena je zajednički Francoisu Englertu i Peteru W. Higgsu za teorisjko otkrivanje mehanizma koji doprinosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskihi čestica, i koje je nedavno potvrđeno pronalaskom te predviđene fundamentalne čestice, od strane ATLAS i CMS eksperimenata u CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču (LHC)', pojasnio je odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

>> Pogledajte ovaj švedski stol

Jeste li znali?

- da je između 1901. i 2012. godine dodijeljeno 106 Nobelovih nagrada za fiziku

- da su dvije žene dobile nagradu za fiziku doasd

- da je John Bardeen Nobelovu nagradu za fiziku dobio dvaput (1956. i 1972.)

- da je najmlađi laureat Nobelove nagrade za fiziku bio tada 25-godišnji Lawrence Bragg, koji je zajedno s ocem osvojio tu nagradu 1915. godine

- prosječna dob laureata Nobelove nagrade za fiziku iznosi 55 godina u vrijeme kad im j e ta nagrada i dodijeljena

To su samo neke od zanimljivosti oko Nobelove nagrade za fiziku. Ostale možete pročitati OVDJE.