Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Banketić'

Pogledajte ovaj švedski stol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Švedskoj se održao banket za dobitnike Nobelove nagrade.

Više od 1200 gostiju prisustvovalo je svečanom banketu Nobelove nagrade. Među uzvanicima su se našli laureati, pripadnici kraljevske obitelji, ali i krema švedskog društva.

Pročitajte i ovo Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Poput bizarne ironije Kakvu poruku šalje švedska akademija dodjelom Nobela čovjeku koji je do kraja podupirao politiku Slobodana Miloševića? Nobelova nagrada za fiziku (Foto: AFP) Dijele nagradu Poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku: "Ova otkrića zauvijek su promijenila naše poimanje svemira"

Ni ovaj se put nije štedjelo. Stockholmska je Gradska vijećnica bila ukrašena s 11 kilograma zlatnih listića. Detalji menija bili su čuvani u strogoj tajnosti i otkriveni su tek nekoliko minuta prije serviranja. Posluživao se šampanjac Joseph Perrier Cuvee Royale s fazanom i gljivama lisičarkama. Gostima je hrana servirana u više od 7 tisuća porculanskih tanjura, korišteno je 10 tisuća komada srebrnog pribira za jelo, a pilo se iz 5400 čaša.

Nije se blistao samo ulašteni pribor za jelo. Blistale su i tijare, svjetlucali su dijamanti s raskošnog nakita, kao i dragulji s torbica uzvanica. Reuters piše da je postojao strogi dress code, bijela kravata i frakovi za gospodu, raskošne toalete za dame.

>> Nobela za ekonomiju dobili Amerikanci Alvin Roth i Lloyd S. Shapley

I ponašanje je bilo striktno propisano protokolom. Zdravica je, primjerice, bila održana na švedski način. Podigne se čaša, osobu koja sjedi za istim stolom pogleda se ravno u oči, čaša se u zraku lagano protrese, otpije se gutljaj pića i zatim se ponovno pogleda u oči, a tek se onda čaša vraća na stol.

Uzvanike su zabavljali hitovi švedske grupe ABBA, ali i druge pjesme koje je bend svirao uživo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene