Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REPORTERKA NOVE TV IZ BARCELONE

Nakon obrata u parlamentu: "Nastavlja se igra mačke i miša između Katalonaca i Madrida"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonski predsjednik Carles Puigdemont prihvatio je mandat za proglašenje neovisnosti Katalonije, ali je istodobno predložio suspenziju deklaracije o nezavisnosti na nekoliko tjedana kako bi se započeo dijalog s Madridom.

Najvažniji dijelovi govora katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta:

Pročitajte i ovo Slavlje nakon proglašenja neovisnosti u Kataloniji (Foto: AFP) MADRID POVUKAO NEZABILJEŽENI POTEZ Što čeka Kataloniju nakon proglašenja neovisnosti? Vodič za kaos koji se odvija u Španjolskoj Slika nije dostupna Referendum o neovisnosti Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, inzistira na pregovorima

- prihvatio je mandat za proglašenje Katalonije kao neovisne države uređene kao republika

- predložio je parlamentu suspendiranje deklaracije o neovisnosti na nekoliko tjedana kako bi započeli razgovori sa Španjolskom

- rekao je da je uvjeren da se sukob sa Španjolskom može riješiti pregovorima

- pozvao je građane da i dalje izražavaju svoj stav na miran, građanski način

Iz Barcelone se za Večernje vijesti Nove TV javila reporterka Katarina Alvir, koja je istaknula kako su mišljenja Katalonaca o večerašnjem potezu predsjednika Puigdemonta podijeljena - neki su razočarani što je suspendirana primjena deklaracije o neovisnosti, dok drugi ističu da je katalonski predsjednik učinio pravu stvar. "Nastavlja se igra mačke i miša između Katalonaca i Madrida", zaključila je Alvir.

Tijek dramatičnog obraćanja Carlesa Puigdemonta u parlamentu možete pratiti u nastavku.

21:45 Počeli su se razilaziti i prosvjednici okupljeni u središtu Barcelone.

19:45 Katalonski predsjednik Carles Puigdemont u svom je govoru u katalonskom parlamentu rekao da prihvaća volju naroda da Katalonija postane neovisna država u formi republike, ali da predlaže parlamentu da se to suspendira na nekoliko tjedana zbog dijaloga s Madridom. 

"Danas prihvaćam mandat da Katalonija postane nezavina država u obliku republike", rekao je Puigdemont, no onda je dodao: "Suspendirat ćemo deklaraciju o neovisnosti na nekoliko tjedana jer želimo razuman dijalog, medijaciju sa Španjolskom."

"Vlada je danas učinila odgovornu gestu, ovaj sukob može biti riješen dogovorom", rekao je katalonski predsjednik, koji je građane pozvao da nastave izražavati na građanski i miroljubiv način. 

19:15 Carles Puigdemont, predsjednik Katalonije, započeo je govor. "Došao sam na vlastiti zahtjev da analiziram političke posljedice onoga što se dogodilo 1. listopada", rekao je na početku Puigdemont. "Ono što ću vam reći nije osobna odluka. Danas mi je obaveza govoriti u parlementu o rezultatu referenduma", rekao je Puigdemont, koji je izrazio solidarnost sa svima koje je ozlijedila policija toga dana. "Nikad to nećemo zaboraviti", rekao je.

"Postalo je očito da to više nije interna stvar. Katalonija je postala europsko pitanje", rekao je Puigdemont, dodajući da želi smirivanje tenzija.

"Tražili smo 18 puta. Sve što smo htjeli je referendum poput škotskog gdje obje strane mogu predstaviti svoja stajališta. Odbijani smo", rekao je Puigdemont.

"Nismo ljuti, nismo pobunjenici, mi smo samo normalni ljudi koji žele glasati", rekao je. 

19:11 Carme Forcadell, predsjednica katalonskog parlamenta, otvorila je sjednicu. Očekuje se govor predsjednika Puigdemonta.

18:58 Nije poznato zbog čega je odgođen Puigdemontov govor. BBC javlja da se spekulira o nekoliko razloga. Jedan od njih je da se otvorila mogućnost za međunarodnu medijaciju, što su katalonski lideri prethodno tražili. Prema drugim izvorima dio stranaka nije bio zadovoljan tekstom Puigdemontovog govora. 

18:50 Sastanak je završio, očekuje se govor predsjednika Puigdemonta koji bi se trebao održati u 19 sati. 

18:00 Govor katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta odgođen je za sat vremena zbog sastanka Predsjedništva parlamenta.

Španjolska se u utorak bliži nepoznatom: mogućoj deklaraciji nezavisnosti Katalonije, jedne od najbogatijih pokrajina u zemlji, s mogućim odvajanjem od Madrida, što bi imalo nesagledive posljedice koje brinu Europu.

Katalonci, podijeljeni gotovo u jednakim dijelovima oko odcjepljenja, i čitava zemlja imaju samo jedno pitanje na umu: Hoće li Carles Puigdemont, separatistički predsjednik, jednostrano proglasiti nezavisnost svoje regije kao što prijeti, odugovlačiti ili ustuknuti?

Razvoj situacije u Kataloniji prati reporterka Nove TV Katarina Alvir koja se nalazi u Barceloni. Nekadašnji novinar, 54-godišnjak, pristaša nezavisnosti od najmlađe dobi, mora odgovoriti na pitanje u govoru pred katalonskim parlamentom u 18 sati tijekom kojega bi trebao iznijeti posljedice referenduma o samoodređenju od 1. listopada koji je španjolski ustavni sud proglasio nelegalnim.

Prema više španjolskih medija, Puigdemont je svoj govor pisao i prepravljao čitav ponedjeljak, okružen savjetnicima, rastrgnut nesumnjivo između pristaša neosporna odlaska i onih koji strahuju da će rješenje, nezavisnost, na kraju biti gore zlo od pokroviteljstva Madrida.

"Basta! (Dosta!)", poručile su mu i stotine tisuća Katalonaca protivnika nezavisnosti na velikom prosvjedu u nedjelju.

Istu je riječ u ponedjeljak upotrijebila glavna udruga poslodavaca nakon što je šest od sedam katalonskih tvrtki koje kotiraju na burzi odlučilo premjestiti svoje sjedište izvan regije.

No, Puigdemontov tim ohrabrio ga je da ustraje, s velikim prosvjedom predviđenim blizu parlamenta.

Već sada ceste oko parlamenta su zatvorene, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir. Kod Slavoluka pobjede u Barceloni počeli su se okupljati prosvjednici. Tamo ih je nekoliko desetaka i uglavnom se radi o studentima.

Odluka o sudbini čitave zemlje

O budućnosti pokrajine velike poput Belgije, sa 7,5 milijuna stanovnika, ali i sudbini čitave zemlje, odlučuje se u utorak navečer tijekom govora, pred zabrinutim pogledom ostatke Europe, potresene Brexitom iz 2016.

Službeni dnevni red sjednice katalonskog parlamenta usredotočen je na "političku situaciju" nakon "referenduma" na kojem katalonski separatisti tvrde da su pobijedili s 90 posto glasova i stopom sudjelovanja od 43 posto.

Carles Puigdemont mogao bi odabrati i srednji put, "odgođenu deklaraciju nezavisnosti", ili se zadovoljiti simboličnom proklamacijom, navodeći hitnost dijaloga, i aktivirati postupak u etapama, da ne izgubi obraz.

Zadnje riječi o toj temi dolaze iz dokumentarca emitiranog u nedjelju na katalonskoj javnoj televiziji u kojem Puigdemont ponavlja da će, u nedostatku posredovanja, pristaše nezavisnosti učiniti "ono što su došli napraviti".

U Madridu šef konzervativne vlade Mariano Rajoy upozorio je da bi u slučaju jednostrane deklaracije nezavisnosti mogao zahtijevati ukidanje autonomije pokrajine, mjeru koja nikada nije primijenjena u toj iznimno decentraliziranoj parlamentarnoj monarhiji.

Ima i druge instrumente na raspolaganju, jer je već preuzeo kontrolu nad financijama pokrajine u rujnu. Može uvesti i ublaženo izvanredno stanje koje bi mu omogućilo da djeluje ukazima. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene