Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MADRID POVUKAO NEZABILJEŽENI POTEZ

Što čeka Kataloniju nakon proglašenja neovisnosti? Vodič za kaos koji se odvija u Španjolskoj

Slavlje nakon proglašenja neovisnosti u Kataloniji (Foto: AFP)
Slavlje nakon proglašenja neovisnosti u Kataloniji (Foto: AFP)
Aktualno Galerija +0 Slavlje nakon proglašenja neovisnosti u Kataloniji (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Španjolska regija Katalonija u petak je proglasila neovisnost, što je mnogo Katalonaca izašlo na ulice proslaviti. Međutim, kontroverzna odluka sa sobom nosi brojna pitanja: koliko zapravo Katalonaca podupire neovisnost? Hoće li doći do fizičkih sukoba? Odgovore na ta i slična pitanja možete pročitati u nastavku.

 

Kako će Španjolska reagirati?

Pročitajte i ovo Redovnice šankerice - 1 "Nije grijeh popiti pivo" Božja riječ s druge strane šanka: Redovnice pronašle inovativan pristup vjeri Zastave Katalonije Podijeljena mišljenja Deseci tisuća Katalonaca na skupu za neoavisnost: Pozvali na novi referendum

Samo nekoliko sati nakon što je Katalonija proglasila neovisnost, Španjolski je senat vladi te države dao dopuštenje da preuzme kontrolu nad Katalonijom. Španjolski premijer Mariano Rajoy raspustio je regionalni parlament i dao otkaz regionalnom predsjedniku Carlesu Puigdemontu, te time formalno preuzeo kontrolu nad regijom.

Središnja vlada će preuzeti moć nad katalonskom administracijom do novih regionalnih izbora, koji bi se trebali održati 21. prosinca.

Ministarstvo ekonomije već je povećalo kontrolu nad financijama regije te počelo plaćati za osnovne usluge. Uvođenjem novog prijedloga, Madrid će preuzeti punu kontrolu nad katalonskim financijskim sustavom.

Koliko je stabilna katalonska neovisnost?

Gotovo je sigurno da će u Kataloniji doći do opiranja madridskom upravljanju, zbog čega bi moglo doći do nasilja između Katalonaca koji podupiru neovisnosti i onih koji imaju suprotno mišljenje, izvještava Independent.

Anketa koju su prošle nedjelje objavile novine El Periodico pokazala je da izvanredni izbori ne bi donijeli značajnu promjenu, nego da bi rezultat bio sličan onome iz 2015., kada je pobjedu odnijela koalicija koja podupire neovisnost.

Međutim, druge ankete pokazale su da je Katalonija podijeljena kada je u pitanju neovisnost, to jest da gotovo jednak broj Katalonaca podupire obje opcije.

Što je s Europskom unijom?

Europska unija je nekoliko puta ponovila da podržava španjolski ustav, te time dala do znanja da podržava španjolsku vladu.

Europska komisija nije ponudila posredovanje. Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, rekao je da se od proglašenja neovisnosti "ništa nije promijenilo".

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, rekao je da je potez katalonskog parlamenta "kršenje zakona". Dodao je da "nitko u Europskoj uniji neće priznati objavu neovisnosti".

Hoće li druge države priznati neovisnu Kataloniju?

Velika Britanija je već rekla da neće priznati neovisnu Kataloniju. Istovremeno, u mnogim europskim državama postoje separatistički pokreti, zbog čega je malo vjerojatno da će te države priznati Kataloniju.

Njemačka, Francuska, i Cipar neke su od europskih država koje su rekle da podupiru ujedinjenu Španjolsku.

Što je s policijom i postoji li mogućnost sukoba?

Najvažniji pobornici neovisnosti pozvali su na javni neposluh. Također su javne dužnosnike uputili da ne slušaju naredbe iz Madrida. Još je uvijek nejasno hoće li ti dužnosnici slijediti upute.

Španjolska vlada je rekla da ne planira uhititi ikoga, ali još se uvijek ne zna što će se dogoditi ako dužnosnici regionalne vlade odbiju napustiti urede.

Slavlje nakon proglašenja neovisnosti u Kataloniji (Foto: AFP) Slavlje nakon proglašenja neovisnosti u Kataloniji (Foto: AFP)

Sve veći broj analitičara upozorava da bi moglo doći do sukoba s nacionalnom policijom, koja je već intervenirala tijekom glasanja na referendum o neovisnosti.

Jedan od najvećih problema implementiranja direktne vladavine je lokalna policija, Mossos d'Esquadra. Rajoy je rekao da će šef Mossosa biti otpušten. Međutim, grupa lokalnih policajaca već je rekla da podržava neovisnost i da neće slijediti upute središnje vlade. Nekoliko policajaca reklo je novinskoj agenciji Reuters da je policija podijeljena kada je u pitanju neovisnost.

Može li španjolska vlada kazniti vođe Katalonije?

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, vođe najvećih civilnih pokreta, već su uhićeni i trenutačno su u pritvoru.

Glasnogovornik glavnog španjolskog tužitelja rekao je da će tužiteljstvo tražiti da se kazne oni koji su poticali na pobunu i oni koji su odgovorni za referendum o neovisnosti.

Tužiteljstvo trenutačno razmatra hoće li djelovati samo protiv katalonske vlade, uključujući predsjednika Puigdemont i potpredsjednika Junquerasa, ili će također podnijeti tužbe protiv članova parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene