Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je kako su se desetljeće unazad u Srbiji pričale bajke o Kosovu, a službeno nitko nije govorio istinu, ali je sad vrijeme da se kažu činjenice.


Dačić je u autorskom tekstu za magazin NIN, u povodu obljetnice ubojstva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića, istaknuo da je Kosovo godinama bilo tabu tema u srbijanskoj javnosti. 'Gotovo deset godina Kosovo je bilo tabu tema i o njemu, službeno, nitko nije smio kazati istinu. Pričane su bajke', napisao je Dačić u tekstu 'Đinđić je priča o Srbiji', koji u četvrtak objavljuje tjednik NIN.

'Lagali su da je Kosovo naše'

Vezani članci Slika nije dostupna Rasmussen: Nato će jamčiti sigurnost diljem Kosova Slika nije dostupna Srbiji ponuđeno 'nešto povoljnije' rješenje o Kosovu

'Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak službeno potvrđeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsjednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsjednik vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska', naglasio je u autorskom tekstu srbijanski premijer, istaknuvši da su kosovskim Srbima danas uskraćena mnoga prava.

>> Dačić: Protivimo se ulasku Kosova u UN jer još nije riješen status

'Srbima je jedino dopušteno da, u svakom trenutku, napuste Kosovo. Toliko je ono naše i toliko, na njemu, vrijedi naš Ustav i naši zakoni', napisao je predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić u tjedniku NIN.

Spaiti što se spasiti da

Istodobno, Dačić je ocijenio kako je 'strašno važno što smo, kao (Zoran) Đinđić nekada, shvatili da ovo, ove činjenice o Kosovu, naprosto moramo kazati'.

'Baš zato što nas, kao i njega (Zorana Đinđića) nekada, čeka još nedovršeni posao definiranja našeg vlastitog prostora, uspostavljanja stvarnih granica Srbije, kao i pokušaj da od Kosova, prije svega za Srbe koji tamo žive, spasimo što se spasiti može, i osiguramo im normalan, siguran život i jasnu budućnost', istaknuo je srbijanski premijer.

Probleme pokušali riješiti ratom

Ocijenivši kako je 'ironija da je trebalo proći deset godina da to u Srbiji netko ponovi', Dačić je podsjetio da je bio sudionik vlasti koja je probleme na Kosovu pokušala riješiti ratom.

'Bio sam dio vlasti koja je i ratom pokušala riješiti pitanje Kosova. Možda, zaista, ima neke pravde u tome da danas budem najodgovorniji za mirno rješenje, rješenje kroz pregovore i rješenje koje podrazumijeva da svatko ponešto izgubi. I da to otvoreno kaže', istaknuo je Dačić u autorskom tekstu za tjednik NIN u povodu obljetnice atentata na nekadašnjeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

U Bruxellesu s Thacijem

Premijer Dačić u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom Europske unije, pregovara s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem o rješavanju problema srpske zajednice na Kosovu i nizu tehničkih, ekonomskih i političkih pitanja koji opterećuju odnose Beograda i Prištine. Idući krug razgovora zakazan je za 20. ožujka.

Vidljiv napredak u normalizaciji odnosa uvjet je za daljnji napredak u europskim integracijama i za Srbiju i za Kosovo. Srbija očekuje pozitivno izvješće Europske komisije u travnju, na temelju čega bi, kako se nada, mogla u lipnju dobiti datum za pokretanje pristupnih pregovora s EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook