Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci o letu

Ključno uporište istrage: Što sve otkriva crna kutija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crna kutija koja je pronađena u francuskim Alpama nakon nesreće u utorak kada se srušio zrakoplov Germanwingsa je kutija iz pilotske kabine, a ona će, iako oštećena, biti upotrebljiva te vjerojatno postati uporište daljnje istrage oko uzroka te nesreće.

Airbus A320 njemačke zrakoplovne tvrtke Germanwings u kojem je bilo 144 putnika i 6 članova posade srušio se u utorak stotinjak kilometara sjeverno od Nice, na letu iz Barcelone u Duesseldorf. Potraga pokrenuta u utorak nakon nesreće Airbusa omogućila je pronalazak jedne od dviju crnih kutija, one koja bilježi sve zvukove i razgovore u pilotskoj kabini.

Pročitajte i ovo Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku Zrakoplovu Boeing 777 otpao kotač Boeing 777 VIDEO Drama na letu: Zrakoplovu otpala guma i pala na parking, uništeno nekoliko automobila

Crne kutije koje bilježe sve podatke nekog leta, uključujući razgovor i sve zvukove u pilotskoj kabini, otkrivaju ključne informacije i uporišta su istrage oko određivanja uzroka zrakoplovnih nesreća.

Prebačena u Pariz, u rukama je stručnjaka Ureda za istrage i analizu koji će pokušati preslušati razgovore u kabini.

Za drugom crnom kutijom FDR (Flight Data Recorder) koja bilježi sve podatke o letu još se uvijek traga.

UŽIVO Informacije iz crne kutije već danas? U zrakoplovu poginuo i bračni par iz BiH

Zahvaljujući crnim kutijama, gotovo 90 posto nesreća može se objasniti.

Ti snimači uvedeni u zrakoplovstvo šezdesetih godina nalaze se u pojačanim metalnim kutijama, zamišljeni da pruže otpor iznimno snažnim udarcima, jakom plamenu i dugoj izloženosti dubokoj vodi.

Težine od sedam do deset kilograma svaka, zapravo su narančaste boje s bijelim trakama kako bi bile vidljivije. Najmodernije crne kutije mogu zabilježiti 25 sati leta.

Putnički avion posjeduje redovito dvije crne kutije nazvane FDR i CVR (Cockpit Voice Recorder). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene