Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova ili europskih poslova zemalja članica EU-a preporučili su na sastanku u Luxembourgu da se s Crnom Gorom u petak otvore pristupni pregovori.


Tu odluku još trebaju potvrditi šefovi država i vlada na summitu krajem tjedna u Bruxellesu, objavio je preko twittera povjerenik za proširenje Štefan Fuele. "Cijenim preporuku ministara da se u petak otvore pregovori s Crnom Gorom", objavio je Fuele, dodajući da odluku treba potvrditi Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica. Crna Gora je treća država nastala raspadom bivše Jugoslavije koja otvara pregovore o pristupanju Europskoj uniji, nakon Slovenije koja je članica od 2004. i Hrvatska, koja ulazi u EU 1. srpnja sljedeće godine.

Vezani članci Irena Andrassy Posljednje riječi EU-a Velikoj Britaniji uputila je hrvatska ambasadorica, a one će svakako ostati upisane u povijest Liječnik u bolnici Raste broj oboljelih u svijetu: Pogledajte video Ministarstva zdravstva s uputama kako se zaštititi od zaraze opasnim koronavirusom

>> Pusić potpisala sporazum o euroatlanskom partnerstvu s Crnom Gorom

Pregovori bi na prvoj međuvladinoj konferenciji trebali biti službeno proglašeni otvorenima, a nakon toga slijedi postupak dubinske analize crnogorskog zakonodavstsva i njegove usporedbe s europskom pravnom stečevinom. Očekuje se da bi prva poglavlja Crna Gora mogla otvoriti potkraj ove godine.

Crna Gora ima kandidatski status od prosinca 2010. U prosincu prošle godine, Europsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u lipnju ove godine, zadužilo Europsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. svibnja prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s europskim standardima.

Europska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, po kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tijekom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.