Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Pogled u budućnost'

Pusić potpisala sporazum o euroatlanskom partnerstvu s Crnom Gorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njezin crnogorski kolega Milan Roćen potpisali su u Podgorici Sporazum o euroatlanskom partnerstvu između vlada Crne Gore i Hrvatske.

'Sporazum je za nas pogled u budućnost. Za Crnu Goru to znači da se ugledaju na hrvatska iskustva, a za nas način dobre suradnje sa susjedima', kazala je tim povodom Pusić.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

>> Pusić razgovarala s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori

Euroatlansko partnerstvo dviju zemalja će, kako se očekuje, pridonijeti integraciji Crne Gore u EU i NATO te afirmirati europske vrijednosti u bilateralnoj i regionalnoj suradnji, a cilj je da se kroz pomoć u ispunjavanju kriterija olakša Crnoj Gori tijek pregovora za članstvo u EU, pomogne u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s europskim pravnim stečevinama kao i u potrebnoj prilagodbi državne uprave. Kako se ističe, Hrvatska i Crna Gora potpisale su ovaj sporazum želeći nastaviti jačati svoje dobrosusjedske odnose i svjesne važnosti vlastita doprinosa miru, stabilnosti i napretku jugoistočne Europe te uvjerene da bi članstvo zemalja regije u Europskoj uniji i NATO-u predstavljalo trajnu afirmaciju tih vrijednosti. Sporazum o euroatlanskoj suradnji polazi od odlučnosti Crne Gore za provođenje reformi na putu prema EU i NATO-u i spremnosti Hrvatske da na tom putu pruži Crnoj Gori odgovarajuću političku i tehničku potporu.

Hrvatska će, kako je najavljeno, staviti na raspolaganje svoja specifična znanja, stečena iskustva i ekspertize iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom i NATO-om, a ugovorne stranke pripremit će i zajedničke projekte prekogranične suradnje, uključujući i infrastrukturne projekte, koji bi se mogli natjecati za financijska sredstva iz fondova Europske unije. Suradnja obuhvaća i usavršavanje i razmjenu stručnjaka.

Upitana za komentar nedolaska predsjednika Ive Josipovića na inauguraciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, Pusić je rekla da nije bio prisutan i najveći dio šefova država iz regije. 'Hrvatska apsolutno smatra da je suradnja sa Srbijom važna i na tome će raditi u budućnosti. Smatramo kao vlada da je naročito važno da i pričekamo formiranje vlade u Srbiji, a predsjednik Josipović je zajedno sa svima nama ocijenio da su prve izjave Nikolića, vezano za Vukovar i Srebrenicu, bile za Hrvatsku neprihvatljive', kazala je Pusić.

Upitana da prokomentira činjenicu da je u emisiju 'Lijepom našom', koja se emitira na hrvatskoj državnoj televiziji, uvrštena Boka Kotorska, Pusić je kazala da Hrvatska nema apsolutno nikakve teritorijalne pretenzije.

Tijekom dana, ministrica Pusić razgovarala je s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Vujanović je izrazio osobito zadovoljstvo intenzivnim i sadržajnim odnosima dvije prijateljske i susjedne zemlje, uz visoko poštovanje za potporu koju Hrvatska daje europskim i euroatlanskim integracijama Crne Gore.

Ministrica Pusić je prenijela 'želju i podršku Hrvatske za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu Crne Gore u EU krajem ovog mjeseca' te naglasila da Hrvatska vodi konzistentnu i nepromjenjivu politiku dobrosusjedstva i suradnje u regiji i da podržava sve države regije u procesu integracija u EU, stoji u priopćenju iz Vujanovićeva ureda.

Tijekom jutra hrvatska šefica diplomacije sastala se u Kotoru s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori te s monsinjorom Ilijom Janjićem, biskupom Kotorske biskupije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene