Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Džepni diverzanti

Crna Gora poklanja Sloveniji podmornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri obrane Slovenije i Crne Gore, Ljubica Jelušić i Boro Vučinić, potpisat će u Podgorici ugovor o poklanjanju diverzantske podmornice klase 'Una' proizvedene 1980-ih.

Podmornica P-911, koja je od 1997. godine u Tivtu, poklonjena je Sloveniji kao muzejski eksponat. To je jedna od šest takozvanih 'džepnih podmornica' proizvedenih za potrebe Ratne mornarice bivše SFRJ.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 8 OBALNI OPHODNI BRODOVI Ugovori su potpisani prije deset godina, do sada smo dobili jedan brod. Anušić sada najavljuje nove rokove izgradnje

Podmornice su projektirane na zagrebačkom Brodarskom institutu, a do 1986. godine ih je u Brodosplitu ukupno izgrađeno 6 podmornica ovog tipa: 911 – Tisa; 912 – Una; 913 – Soča; 914 – Zeta; 915 – Vardar; 916 – Kupa

Načelnik crnogorskog Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić najavio je da će njegova mornarica, nakon Slovenije, po jednu malu podmornicu tog tipa pokloniti Hrvatskoj i Srbiji.

'Imamo četiri podmornice istog tipa i dobronamjerno želimo da postanu muzejski eksponati', rekao je Samardžić. 'Ideja je da četiri države dobiju po jednu takvu podmornicu, tako da ona s oznakom 911, odnosno 'Tisa', ostane u tivatskom nautičkom muzeju Porto Montenegra, dok bismo po jednu poslali u Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku'.

Te podmornice, dugačke 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra opslužuju samo četiri člana posade. Stručnjaci bivše JNA ističu kako su namjenski građene da 'u slučaju rata mogu do obale Italije prevesti podmorske diverzante da tajno polože manja minska polja'.

Nakon raspada bivše SFRJ, četiri podmornice su 1991. iz splitske ratne luke Lora dovučene u Boku Kotorsku. Nakon toga su još neko vrijeme bile u stroju mornarice Vojske SRJ, a gotovo desetljeće stoje konzervirane u Tivtu. Njihova vrijednost procjenjuje se na najmanje 600.000 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene