Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Čovjek drvo' sve je bolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indonežanin Dede Koswara poznat kao 'čovjek drvo', godinama je živio s izraslinama na tijelu koje su svake godine sve više rasle. Liječnici su dugo istraživali što je tome uzrok, a nakon što su saznali Dede je bio na osam operacija. Krajem ovog mjeseca vraća se kući.

37-godišnji Dede podvrgnuo se raznim operacijama i radikalnim transformacijama u bolnici 'Hasan Sadikin' u Bandungu, na zapadu Jave. Tim lokalnih liječnika izveo je osam velikih operacija pri kojima su upotrebljavali električnu pilu, presađivali su kožu i odstranili nekoliko kilograma tkiva kože koja je s godinama otvrdnula. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Čovjek drvo' operiran, nada se ženidbi Slika nije dostupna Indonezijski predsjednik želi liječničku njegu za 'čovjeka-stablo'

>> 'Čovjek-drvo' tipka sms poruke! 

Dede, otac dvoje djece očekuje da će se kući u svoje selo vratiti krajem ovoga mjeseca. U bolnici su ga gotovo svakodnevno posjećivali njegovi roditelji, braća i sestre te djeca. 

>> 'Čovjek drvo' operiran, nada se ženidbi

'Iako operacije nisu protekle sasvim savršeno, njezini su rezultati zadovoljili očekivanja', rekao je dr. Hardisiswo Soedjana, vodeći plastični kirurg u Indoneziji i glavni liječnik zadužen za Dedea. 

>> Video: Indonezijski 'čovjek drvo' 

Mjesecima nakon povratka kući, Dede će morati dolaziti u bolnicu 'Hasan Sadikin' u kojoj će obaviti još dvije velike operacije. Liječnici će pokušati poboljšati njegov sustav imuniteta i probati pronaći način kako suzbiti obilna krvarenja tijekom operacija.

Dedeovi su problemi počeli kada je s 15 godina ozlijedio koljeno. Bradavice koje su bile posljednica male posjekotine počele su se nekontrolirano širiti. Ubrzo je izgubio posao, a napustila ga je i supruga. 

Dede ima izuzetno slab imunitet, te se njegovo tijelo nije moglo boriti protiv rasta bradavica. Smatra se da ovaj misteriozan imunološki problem ima oko 200 ljudi u cijelom svijetu. 

Budući da Dede ima izrazito mali broj bijelih krvnih zrnaca, ustanovljeno je da se njegovo stanje može popraviti ukoliko počne koristiti dnevne doze sintetičkog oblika vitamina A, koji zaustavlja rast bradavica u ozbiljnim slučajevima HPV-a. 

Bolničko osoblje reklo je kako je Dede dobrog raspoloženja, da se udebljao, da se zdravo hrani i sretan je što se vraća kući.

Iako nije vjerojatno da će ikada biti potpuno bez bradavice, ovo će mu liječenje omogućiti da živi približno normalan život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene