Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nuklearna fuzija, proces u kojem se atomi spoje pri visokim temperaturama, jedan je od najperspektivnijih izvora čiste energije. Uz tek nešto malo slane vode, moguće je dobiti gotovo bezgranični izvor energije.


Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck prošle su godine pokrenuli novi tip masivnog nuklearnog fuzijskog reaktora, koji funkcionira poput Sunca. U reaktor su ubacili malu količinu vodika i grijali ga sve dok se nije pretvorio u plazmu.

Vezani članci Slika nije dostupna Postoje 3 načina kako napraviti zvijezdu na Zemlji Slika nije dostupna Vodik prvi put u fuzijskoj reakciji proizveo više energije nego što je primio

Reaktor, nazvan Wendelstein 7-X, bio je godinu dana na testiranjima, a po znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature pokazalo se da radi besprijekorno, prenosi Sciencealert. Nuklearna fuzija, proces u kojem se atomi spoje pri visokim temperaturama, jedan je od najperspektivnijih izvora čiste energije. Uz tek nešto malo slane vode, moguće je dobiti gotovo bezgranični izvor energije.

Znanstvenici rade na ovom problemu već više od 60 godina, a glavni izazov je napraviti stroj koji je sposoban oponašati i kontrolirati uvjete nalik onima unutar Sunca. Zagovornici ove tehnologije vjeruju da će, jednom kada njena praktična primjena bude moguća, ona zamijeniti fosilna goriva i konvencionalne nuklearne reaktore.

"Potvrdili smo da magnetski kavez koji smo izgradili radi kako je i dizajniran", kazao je jedan od vodećih istraživača, Sam Lazerson iz laboratorija za plazmu sveučilišta Princeton. Za razliku od tokamar-reaktora koji koriste 2D magnetsko polje, ovaj reaktor radi generiranjem 3D vijugavog magnetskog polja. Magnetsko polje u stroju jedino može "zarobiti" plazmu dovoljno dugo da se dogodi nuklearna fuzija.

Ovi rezultati mogli bi biti ključni korak u provjeri izvedivosti ovakve tehnologije za upotrebu u budućim fuzijskim reaktorima.