Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve američke države

Colorado i Washington ozakonili marihuanu za osobnu uporabu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Colorado i Washington prve su američke države koje su legalizirale posjedovanje i prodaju marihuane za osobnu uporabu, što je u suprotnosti s federalnim zakonom i moglo bi izazvati sukob s Obaminom administracijom.

U Coloradu je ustavni amandman kojim se legalizira marihuana za osobnu uporabu u utorak dobio 53 posto glasova na referendumu, a u Washingtonu po projekcijama nakon 60 posto prebrojanih listića 55 posto glasova.

"Colorado više neće imati zakone koji ljude guraju ka alhoholu, a odrasli će imati mogućnosti koristiti marihuanu ako im je to draže. A mi ćemo zbog toga biti bolje društvo", kazao je čelnik kampanje za legalizaciju Mason Tvert.

Nacionalno istraživanje Gallupa provedeno prošle godine pokazalo je da 50 posto Amerikanaca podupire takvu mjeru naprema 46 posto protivnika. Međutim, isti je prijedlog ustavnog amandmana u utorak poražen u Oregonu.

Colorado i Washington ovom odlukom dolaze u sukob sa saveznom vladom koja kanabis svrstava u ilegalne narkotike. U tim dvjema državama sada će biti legalno posjedovati jednu uncu (28.5 grama) marihuane za sve starije od 21 godine.

Pročitajte i ovo Sergej Trifunović procurili detalji Uhićen glumac Sergej Trifunović Slika nije dostupna Colorado dopustio prodaju Satima čekali u redu da kupe marihuanu!

>> VIDEO Kradu svjetla s Porschea jer su dobra za uzgoj marihuane!?

Marihuana će se moći legalno kupiti u prodavaonicama s državnim dopuštenjem za njezinu prodaju, po sličnom modelu kakav se primjenjuje za alkohol. Naravno, bit će i oporezovana. Colorado dopušta i uzgoj šest biljaka kanabisa za osobu upotrebu. U Washingtonu kućni uzgoj ipak nije dopušten.

Kako zakonodavci u Coloradu i Washingtonu namjeravaju ovaj zakon uskladiti s federalnim još nije jasno. "Birači su rekli svoje i to moramo poštovati", rekao je demokratski guverener Colorada John Hickenlooper, koji se protivio mjeri. "Savezni zakon kaže da je kanabis ilegalan. Bit će to kompliciran proces, ali namjeravamo ga provesti", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene