Ruski plin, ilustracija
Ruski plin, ilustracija Foto: Getty Images

Države EU-a ubrzavaju pripreme za mogući potpuni prekid opskrbe ruskim plinom, a Europska komisija u srijedu bi trebala iznijeti svoj krizni plan.


Objavio je to ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima i hrvatska Hina.

Prema planu EK-a, oko 11 milijardi kubičnih metara plina uštedjelo bi se ograničenjem grijanja i hlađenja u zgradama, između četiri i 40 milijardi kubičnih metara uštedjelo bi se na smanjenju potrošnje plina za proizvodnju električne energije te oko 10 milijardi na smanjenju industrijske potražnje. Prijedlog Komisije bit će podloga za raspravu na izvanrednom sastanku ministara za energiju koji je sazvan za 26. srpnja.

O načinima štednje i stanju s popunjenošću zaliha plina u Njemačkoj, Francuskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Italiji, pišu u tekstu agencije dpa, AFP, Agerpress, Hina, STA, EFE i ANSA.

Claudia Kemfert, energetska stručnjakinja pri Njemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIW), rekla je da će vlada uspjeti izbjeći nestašice ako bude započela odnose s drugim dobavljačima plina osim Rusije, stalno punila skladišta i poticala javnost da štedi plin.

"Ako se ispune tri uvjeta, ne vidim da ćemo se zapravo morati suočiti s nestašicom plina", rekla je Kemfert.

Njemački alternativni izvori za konvencionalni prirodni plin do sada su uglavnom bili Nizozemska i Norveška.

Što se tiče ukapljenog prirodnog plina (LNG), ministar gospodarstva Robert Habeck pokušao je uspostaviti nove odnose opskrbe za vrijeme proljetnog posjeta Kataru. Hoće li, kada i koliko još plina stvarno doći iz emirata, tek treba vidjeti.

Skladišta na 80 posto do studenog

Razina popunjenosti njemačkih skladišta plina polako, ali postojano raste. Sada je na otprilike 65 posto. Njemačka vlada više puta je pozvala potrošače i industriju da štede energiju.

Francuska vlada se u međuvremenu priprema za mogućnost potpunog prekida opskrbe ruskim plinom, rekao je ministar gospodarstva Bruno Le Maire 10. srpnja. Kako bi izbjegla nestašice, vlada je zatražila da se nacionalna skladišta plina popune do "gotovo 100 posto" do početka jeseni.

U slučaju nestašice električne energije, francuska vlada priprema niz mjera za zimu kako bi prioritet dala privatnim kućanstvima i određenim industrijama. "Očito je da čuvamo privatna kućanstva i (...) ne zatvaramo tvornice ili ukidamo javni prijevoz", rekla je Borne.

Prema uredbi EU-a, skladišta plina moraju biti barem 80 posto puna do 1. studenog 2022.

Rumunjski premijer Nicolae Ciuca rekao je da će njegova zemlja moći ispuniti taj cilj prije roka.

Hrvatska je najavila da će u aktualnoj energetskoj krizi udvostručiti kapacitet LNG-a na otoku Krku s 2,9 milijarda na 6,1 milijardu kubičnih metara.

Vlada želi Hrvatsku pozicionirati kao regionalno energetsko središte u srednjoj Europi kako bi mogla pokriti energetske potrebe svojih susjeda - Slovenije, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Hrvatska planira i udvostručiti kapacitete Jadranskog naftovoda (JANAF) koji već s postojećim kapacitetima može zadovoljiti sve potrebe Mađarske.

Edukativne kampanje

Državno podzemno skladište prirodnog plina Okoli popunjeno je 38 posto, a očekuje se da će do 1. listopada biti popunjeno 90 posto.

Slovenska energetska agencija pokrenula je prvu fazu kriznog plana opskrbe plinom. Agencija prati opskrbu plinom na pravcima koji utječu na opskrbu u Sloveniji, uključujući plinovod Sjeverni tok 1.

Pozvala je svoje potrošače da oprezno koriste prirodni plin. Agencija je priopćila da je opskrba potrošača plinom u Sloveniji trenutačno bez smetnji, no upozorava na potencijalne poremećaje u budućnosti ako se smanji protok ruskog plina.

Vladimir Duvnjak - 2 Energetska kriza i najavljene redukcije u Njemačkoj: "Ljudi su zabrinuti što će biti na jesen"

Iako Španjolska nije među najovisnijim zemljama o ruskoj energiji, vlada je najavila da će promicati rad na daljinu, poticati javni prijevoz i ograničiti termostate.

Sjeverni tok 2 Propali projekt: "Mislim da je Sjeverni tok 2 sada mrtav... To je velik komad metala na dnu mora''

Španjolska potpredsjednica i ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera pozvala je na "razborito korištenje energije" u aktualnom toplinskom valu. S popunjenih 72 posto skladišta, Ribera je rekla da je Španjolska "vrlo dobro pozicionirana" u pogledu prirodnog plina.

Talijanska vlada priprema veliku edukativnu kampanju o štednji plina i vode no situacija zasad nije alarmantna što se tiče plina.

Zalihe za zimu, po službenim podacima, već su sada dosegle 64 posto ukupnog kapaciteta od 6,1 milijarde kubičnih metara. Ciljane razine od 90 posto do kraja godine su nadohvat ruke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju