Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stijena je čvrsta

Čile: Tunel do rudara je u dobrom stanju i treba ga samo učvrstiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tunel dug 622 metra koji je probijen do 33 rudara blokirana na dnu rudnika u Čileu je u jako dobrom stanju i biti će ga potrebno samo djelomično učvrstiti, ocijenila je tvrtka koja je probila tunel.

'Kamerom se može vidjeti da je tunel u jako dobrom stanju, stijena je jako čvrsta', rekao je za državnu televiziju TVN Pedro Buttazzoni, predsjednik poduzeća Geotec, koje je dostavilo bušač T-130 i nadziralo bušenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U izradi FOTO: Ovom kapsulom spašavat će se čileanski rudari Slika nije dostupna 12 kamiona za prijevoz Spas za rudare: Stigao plan C, bušilica s naftne platforme

Stanje stijenki tunela za evakuaciju je od odlučne važnosti za spašavanje. Tijekom priprema će biti odlučeno kada će početi izvlačenje u metalnoj kapsuli koju će povlačiti dizalica s površine. Tvrtka Geotec će početi pojačanje tunela u dužini od oko 70 metara.

Ministar zdravstva Jaime Manalich je u petak ocijenio da bi prva izvlačenja mogla početi nakon utorka. Ministar rudarstva Laurence Golborne je ocijenio da će izvlačenje početi za 3 do 8 dana nakon probijanja tunela.

>> Rudari-heroji napokon vide svjetlo na kraju tunela!

Prilikom izvlačenja rudari će biti podijeljeni u tri grupe. Prvo će izaći oni koji su u najboljoj formi i znaju se služiti tehnologijom. Zatim će na redu biti najslabiji, a zadnji će izaći oni koji imaju najveću kilažu, piše BBC.

Obitelji zatočenih rudara oduševljene su što će uskoro vidjeti svoje najmilije. 33 rudara zarobljena su u rudniku San Jose još od 5. kolovoza, nakon što se dio rudnika urušio. Dosad u svijetu nitko nije ostao toliko dugo zarobljen pod zemljom. (Hina/A.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene