Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U izradi

FOTO: Ovom kapsulom spašavat će se čileanski rudari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dizajnirana je kapsula, pomoću koje će se 33 zarobljena čileanska rudara izvlačiti na površinu, s dubine od 700 metara.

Dizajn kapsule odobrile su čileanske vlasti, a njome bi svaki rudar do površine rudnika u San Joseu, trebao putovati punih sat vremena. Kapsula je cilindričnog oblika, a za njenu izradu zadužen je tim tehničara iz čileanske mornarice, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mario Sepulveda Rudar: Bio sam s Bogom i s vragom. Bog je pobijedio Slika nije dostupna 68 dana poslije VIDEO: Pogledajte kako su tekla izvlačenja rudara

>> Čileanski rudari počeli vježbati uz televizor

kako bi se kapsula mogla upotrijebiti za spašavanje rudara, potrebno je da bušilica nazvana Plan C dovrši posao koji nisu mogle dovršiti bušilice Plana A i Plana B. Unutrašnjost kapsule promjera je 54 centimetra i zapravo je iznimno uzak kavez s pojačanim vrhom, kako rudare unutra ne bi ozlijedile krhotine stijena, koje bi mogla padati na njezin vrh.

Spasioci su predvidjeli kako će akcija izvlačenja kapsulom dugom 2,5 metara, trajati nekoliko dana. Sam čileanski predsjednik Sebastian Pinera, naručio je izradu kapsule, a dizajnirao ju je tim stručnjaka u brodogradilištu Maestranzas.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene