Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor CIA-e zatvorio je internetske stranice o razvoju iračkog nuklearnog oružja nakon što je dnevnik The New York Times objavio da se ondje može pronaći recept za izradu atomske bombe.


Jučer navečer Chad Kolton, glasnogovornik direktora CIA-e Johna Negropontea, izjavio je da je njegov ured zatvorio pristup tim stranicama koje će ostati zatvorene "sve dok se ne provjeri je li njihov sadržaj primjeren za javnost", piše agencija Associated Press.

Vezani članci Ilustracija U nekoliko klikova doznajte koliko se ljudi na svijetu zove i preziva baš kao vi Dolari (Foto: AFP) Bizarna stranica za 99 centi otkrit će vam tko je još platio da dozna isto

"Trenutačni materijal... i procedure za postavljanje novih dokumenata bit će pozorno razmotreni prije nego li stranica ponovo postane dostupna", kazao je Kolton.

CIA je reagirala na pisanje NYT-a koji je u svome online izdanju u petak ustvrdio da su na tim stranicama dostupne sheme, jednadžbe i podaci što služe "kao temeljni vodič za izradu atomske bombe", prenosi agencija AFP.

Pod pritiskom republikanaca u Kongresu, Negroponteov ured je u ožujku naredio objavu milijuna stranica iračkih dokumenata, uglavnom pisanih arapskim jezikom, a koje je američka vlada prikupljala više od deset godina i odnose se na iračka nuklearna istraživanja prije Zaljevskog rata 1991. godine.

Sve do ovoga tjedna, informacije su bile postupno postavljane na internetske stranice koje kontrolira vojska.