Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CIA i NATO 2001. tajno dogovorili zatvore u Poljskoj i Rumunjskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i NATO zaključili su 2001. tajni sporazum kojim se američkoj obavještajnoj agenciji CIA dopušta držanje osoba osumnjičenih za terorizam u tajnim zatvorima u Poljskoj i Rumunjskoj, objavio je u petak posebni izvjestitelj Vijeća Europe.

Dick Marty, švicarski senator u Vijeću Europe zadužen za istragu tajnih letova i tajnih pritvoreničkih centara koje su američki agenti organizirali po Europi, predstavio je u petak svoje drugo izvješće o ilegalnim aktivnostima CIA-e na starom kontinentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Zatvore je CIA uspostavila poglavito u Poljskoj te u Rumunjskoj između 2003. i 2005. godine, a u dogovoru s predsjednicima dviju zemalja, otkriva Marty u izvješću.

"Imamo jasne i iscrpne potvrde iz naših vlastitih izvora, od
američkih obavještajnih službi i od rečenih zemalja, da su te dvije zemlje imale tajne pritvoreničke centre prema posebnom programu CIA-e koji je američka administracija uspostavila nakon atentata 11. rujna 2001., sa zadaćom da se 'ubiju, uhvate i pritvore' osumnjičeni za terorizam i to osobe 'visoke vrijednosti", stoji u izvješću.

Istraga je dobila "osam imena 'visoko vrijednih zatvorenika' koji su držani u Poljskoj od 2003. do 2005., tvrdi se u izvješću.

Senator dodaje da su informacije "potvrđene" i podacima zrakoplovnih kompanija, a koja poglavito Poljska, "nastoji zanemariti, no mi smo dokazali zahvaljući raznim dokumentiranim izvorima".

Marty još dodaje da je bivši poljski predsjednik Aleksander
Kwasniewski "znao i odborio" ulogu svoje zemlje u tim aktivnostima.

"Javna" i "tajna" suradnja odvijala se između Sjedinjenih Država i njihovih saveznica, članica NATO-a temeljem sporazuma zaključenog 4. listopada 2001. godine, otkriva nadalje Marty.

Taj je sporazum bio "platforma za bilateralne sporazume koji su, razumije se, također bili tajni", ustvrdio je Marty.

Neke od klauzula iz zaključka su "opće dopuštenje za prelet američkih vojnih zrakoplova u sklopu operacija protiv terorizma", te dogovor o pružanju "pomoći" državama kojima prijete teroristi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene