Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visok i brkat

Chavezov nasljednik: Umjereni političar Maduro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski potpredsjednik Nicolas Maduro, nekada vozač autobusa, a danas umjereni političar, 50-godišnji je veteran ‘chavizma’ i upravo je njega za svog političkog nasljednika imenovao pokojni predsjednik Hugo Chavez prije nego će otići na posljednju operaciju raka koji mu je i presudio u utorak.

Nicolas Maduro politički je nasljednik Huga Chaveza. Prije odlaska početkom prosinca na četvrtu po redu operaciju raka s kojim se borio dvije godine, Chavez je poručio Venezuelancima da, u slučaju da on umre, Madura izaberu za novog predsjednika, jer je to ‘izgrađeni revolucionar’ i ‘čovjek pun iskustva iako je mlad’.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Slika nije dostupna U Venezueli ubijeno pet ljudi ''Majka svih prosvjeda" - Kaos, suzavac i sukobi s policijom

Kandidat za predsjedničke izbore

Vlada je u utorak navečer objavila da će Maduro obnašati dužnost predsjednika do raspisivanja prijevremenih izbora u roku od 30 dana te će zacijelo on biti kandidat vladajuće stranke.

‘Jedan je od mladih vođa koji ima najbolje sposobnosti’ voditi zemlju ‘čvrstom rukom i s vizijom, s ljubavlju za svoj narod ... i s međunarodnim ugledom koji je sam izgradio’, ustvrdio je tada Chavez.

Političku karijeru započeo 1999.

Maduro je bio ministar vanjskih poslova od 2006. Kada je Chavez 7. listopada 2012. bio ponovno izabran za predsjednika imenovao je Madura svojim zamjenikom te je ovaj nastavio obnašati dvije dužnosti.

>> 'Siromašni diljem svijeta izgubili su svog prvaka, a ja prijatelja'

Nekada vozač autobusa i sindikalni vođa u podzemnoj željeznici u Caracasu, Maduro je političku karijeru počeo 1999. kada je izabran za zastupnika Pokreta 5. republike što ga je osnovao Chavez. Kratko vrijeme bio je i predsjednik Nacionalne skupštine (2005-2006).

Visok i brkat

Na političkoj je sceni postajao sve prisutniji otkako se Chavez razbolio i upravo se Maduro najčešće nalazio uz Chavezovu bolesničku postelju na Kubi.

Visoki i brkati Maduro dio je umjerenog krila ‘chavisma’. Uspio je steći kontakte na međunarodnoj sceni kako je u posljednje doba sve češće nastupao umjesto bolesnog Chaveza. Analitičari su hvalili njegov pomirljiv ton i umijeće pregovaranja te sposobnost da vješto kormilari među raznim strujama chavizma.

Zaoštrio ton prema oporbi

No tijekom produljene odsutnosti oboljelog Chaveza, Maduro je zaoštrio ton prema oporbi, napose prema izglednom protivniku na predsjedničkim izborima, guverneru Henriqueu Caprilesu kojega je nazvao ‘princem parazitske buržoazije’.

Po uzoru na mentora dugi govori i učestala pojavljivanja u javnosti nisu strani Maduru koji je vijest o Chavezovoj smrti u utorak objavio na rubu suza.

Želi ojačati svoj položaj’

Analitičari ocjenjuju kako je ‘jasno da Maduro sada želi ojačati svoj položaj’ i to čini ‘radikaliziranjem stajališta i zastrašivanjem unutarnjih i vanjskih protivnika’.

Neki politolozi drže da su na odluku o izboru Madura utjecali Chavezovi mentori, kubanska braća revolucionari Fidel i Raul Castro. Ističu i da je učenik Maduro savršeno savladao ‘antiimperijalističku retoriku’ kojom se proslavio Chavez te veze s kontroverznim režimima kakav je iranski ili sirijski.

Supruga Cilia Flores

Maduro je završio srednju školu, a na Kubi se godinu dana obrazovao u političkim znanostima. Njegova supruga je odvjetnica Cilia Flores, važna ličnost chavizma, a danas državna odvjetnica Venezuele. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene