Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvorica Hrvata Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević osuđeni su na dugotrajne zatvorske kazne, (ukupno 80 godina), a da Sud BiH uopće nije razmotrio dokaze, te iskaze svjedoka tužiteljstva i obrane. Ovo proizilazi iz odgovora predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso na podnesak pritvorenika Draga Šunjića, koji donosi Pincom.info.


'U vezi s vašim podneskom od 22.3.2009 i od 29.3 2009., kojim ste iznijeli prigovor na ponašanje suca ovog suda Gluhajić Staniše u predmetu x-KR-05/149, te istakli da prvostupanjska presuda u ovom predmetu još uvijek nije izrađena u pismenoj formi, obaviještavam vas da su u konkretnom predmetu optužene 4 osobe, kojima je stavljeno na teret 60 radnji izvršenja za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172 stav 1. KZ BiH. U predmetu je saslušano 85 svjedoka,4 vještaka, te u sudski spis uvedeno 347 materijalnih dokaza, što predstavlja obimnu činjeničnu građu.Kako je sud dužan savijesno ocijeniti svaki dokaz, kako pojedinačno, tako i u vezi sa ostalim dokazima, pismena presuda još uvijek nije izrađena u zakonom predviđenom roku iz naprijed navedenih opravdanih razloga. U potpisu predsjednica Suda Meddžida Kreso', stoji u odgovoru koji donosi Pincom.info.

Vezani članci Potres u BiH Bosnu i Hercegovinu zatresao snažan potres kod Stoca: "Ovo je bilo prilično uznemirujuće" Ilustracija "Moja zemlja ponosna je na to": Američki veleposlanik najavio dodatnu novčanu pomoć vojsci BiH

Dragan Šunjić osuđen je na 21 godinu zatvora, bez da su- što ovim dopisom predsjednica Suda neizravno priznaje- savjesno ocijenjeni dokazi protiv Šunjića i ostale trojice osuđenika.

Na ovaj slučaj upozorila je i nevladina organizacija Croatia Libertas koja ističe kako posjeduje materijalne dokaze kako 'Sudom BiH manipulira paralelna i paraobavještajna, ilegalna i nezakonita bošnjačka tajna služba AID (Agencija za istraživanje i dokumentiranje) koja ilegalno snima procese po ugovorima sa sudom' što, kako ističu, samo potvrđuje njihove sumnje kako je Sud BiH pod utjecajem bošnjačkog političkog kruga.

Hrvati i Srbi dobili ukupno 3000 godina zatvora, dok u pritvoru nema Bošnjaka

'Nacionalna struktura Suda BiH je poražavajuća te nema pariteta, konsenzusa i rotacije i kreće se od preko 90% u korist Bošnjaka. Ocjenjujemo rad ovoga suda popuno lošim te ističemo kako se radi o koncentraciji pravosuđa u rukama samo jednog naroda što je protuustavno', navodi Croatia Libertas.

Na djelu su, po mišljenju CL-a, kršenja temeljnih ljudskih prava pritvorenika Suda BiH nad kojima se primjenjuje retroaktivni zakon, ne dozvoljavaju se zakonom predviđene procedure, ne postoji presumpcija nevinosti što rezultira izricanjem drakonskih kazni isključivo za Hrvate i Srbe koji su do sada ukupno dobili nešto manje od 3.000 godina zatvora, dok u pritvoru Suda BiH nema niti jednog jedinog Bošnjaka osumnjičenog za ratne zločine.

Najavljuju kako će ukoliko se nastavi ovakav odnos prema pritvorenicima, organizirati masovne prosvjede pred Sudom BiH zajedno sa svim nevladinim organizacijama u BiH te građanski neposluh.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju