Miloš Zeman (Foto: AFP)
Miloš Zeman (Foto: AFP) Foto: Afp

Češki predsjednik Miloš Zeman ovaj je tjedan sazvao konferenciju za medije ne najavivši prethodno njezinu temu, no umjesto da brifira pripadnike sedme sile, pred zaprepaštenim je novinarima, uz pomoć dvojice vatrogasaca spalio goleme crvene gaće.


 

Vezani članci Miloš Zeman i Jiri Drahoš (Foto: AFP) Predsjednički izbori u Češkoj: Zeman i Drahoš idu u drugi krug Miloš Zeman (Foto: AFP) Zatvorena birališta u Češkoj, Zeman favorit

Češki mediji pišu da je riječ o boksericama kakve su umjetnici iz alternativne češke grupe Ztohoven maskirani u dimnjačare u rujnu 2015. izvjesili na krov predsjedničkog dvorca Hradčani u Pragu umjesto predsjedničke zastave.

Tako su velike crvene gaće postale simbol prosvjeda Čeha koji se srame svojeg predsjednika, što zbog njegova vulgarnog ponašanja tijekom intervjua, proruskih stajališta ili zbog očiglednog podilaženja ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu.

Alternativni umjetnici u travnju prošle godine osuđeni su na šest mjeseci zatvora uvjetno i na kaznu u iznosu od 2400 eura jer su oštetili krov i ukrali predsjedničku zastavu koju su izrezali na tisuću dijelova i poslali ih nasumice odabranim Česima poštom uz objašnjenje da je narod pravi vlasnik barjaka.

Miloš Zeman (Foto: AFP)
Miloš Zeman (Foto: AFP) Foto: Afp

Crvene bokserice i crveni karton, kao u nogometu, od tada su simbol uličnih prosvjeda protiv Zemana i česti su u prosvjedima protiv njega ili protiv novoga premijera Andreja Babiša kojega se kazneno goni zbog zloupotrebe europskog novca za obiteljsku tvrtku.

Crvene gaće, ističu zapadni mediji, označavaju tijesne Zemanove veze s Rusijom i Kinom i simbol su kritičnog stajališta prema predsjedniku.

Nakon "iznenađenja" priređenog novinarima od njih se pozdravio riječima: "Žao mi je što sam od vas napravio budale, uistinu to niste zaslužili."

Zeman (72) se često sukobljava s novinarima. Prošle je godine išao toliko daleko da je prema njima "mahao" lažnom strojnicom.