Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nuklearna elektrana Černobil, u kojoj se dogodila najveća nuklearna katastrofa na svijetu, opet bi mogla raditi. No, ovaj put kao solarna elektrana.


Prema planu ukrajinske vlade, zabranjena zona oko Černobila mogla bi se pretvoriti u najvećeg svjetskog proizvođača solarne energije.

Nuklearna katastrofa koja se u Černobilu dogodila 1986. godine dovela je do smrti, kako se procjenjuje, 100 tisuća ljudi, a iza nje ostala je pustoš tisućama milja uokolo s katastrofalnim posljedicama po biljni i životinjski svijet. Na, ta ista pustoš od 2500 kvadratnih kilometara mogla bi sada postati savršeno mjesto za solarnu farmu.

U zabranjenu zonu ionako nitko ne smije ući pa ne bi bio problem po cijelom području postaviti solarne panele. S proizvodnjom od četiri gigawata bila bi jednaka snazi bivšeg reaktora i bila bi daleko najveće solarna elektrana na svijetu. Na području se još uvijek nalazi infrastruktura koja je potrebna za isporuku velikih količina energije budući da su stari dalekovodi i dalje neoštećeni te ne bi trebalo mnogo da ponovno budu u funkciji.

'Imamo visokonaponske dalekovode koji su korišteni za nuklearnu postaju, zemljište je vrlo jeftino, imamo ljude koji su obučeni za rad na elektroenergetskim postrojenjima', rekao je ukrajinski ministar okoliša.

Europska banka za obnovu i razvoj navela je kako bi mogla financijski poduprijeti projekt, ali naravno uz poštivanje određenih uvjeta kao što su pitanje okoliša i sigurnosti.
No, i dalje je upitno je li takav projekt sigurno ili uopće moguće izvesti u prostoru koji je opasan za sve koji uđu u njega, piše Independent.
 

Vezani članci Zaštitni štit oko reaktora 4. nuklearne elektrane u Černobilu (Foto: Arhiva/AFP) Novinar zavirio u središte velebne "grobnice" nuklearke u Černobilu: "Ovdje je relativno sigurno" Slika nije dostupna Prije 32 godine dogodila se najveća nuklearna katastrofa u povijesti: "Černobil će zauvijek ostati otvorena rana na srcu naše zemlje"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju