Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić ustvrdio je kako u njegovoj zemlji nema osoba koje bi surađivale s terorističkom mrežom al-Qaida.


Cerić je zamjenika Visokog predstavnika za BiH Raffija Gregoriana koji je izjavio kako takvih ipak ima optužio je za širenje islamofobije.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Slika nije dostupna BiH: Hasan Čengić bio povezan s ključnim financijerom Al Qaide?

Kako u nedjelju prenose dnevni listovi u BiH, sudjelujući na svečanom otvaranju obnovljene džamije kod Nevesinja Cerić je u subotu oštro napao američkog diplomata Gregoriana zbog njegove izjave kako u BiH postoje osobe spremne pružiti pomoć pripadnicima al-Qaide.

Gregorian koji se smatra utjecajnim i dobro informiranim diplomatom, pojasnio je u jednom novinskom intervjuu kako je riječ o spremnosti da se pripadnicima al-Qaide pruži pomoć pri skrivanju, osigura novčana potpora ili lažni dokumenti.

Za Mustavu Cerića takve su tvrdnje zlonamjerne.

"Grijeh je i nemoralno bosanske muslimane povezivati s terorističkim organizacijama", kazao je Cerić, posredno optuživši Gregoriana kako ovakvim tvrdnjama sprječava uspostavu jedinstvene policije u BiH i reformu ustava.

"Zbog ovakvih izjava mi imamo pravo sumnjati da je to uvertira za sljedeći genocid protiv našeg naroda", kazao je Cerić okupljenim vjernicima, ocijenivši kako se na isti način govorilo o Židovima prije nego je nad njima počinjen holokaust.

"Ako postoje suradnici al-Qaide u BiH, onda su Ured Visokog
predstavnika (OHR) i NATO odgovorni za njihovo postojanje", zaključio je poglavar bosanskih muslimana.

Znatno umjereniji u ocjeni Gregorianovih rječi bio je pak predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

On je u izjavi za "Dnevni avaz" istaknuo kako je moguće da u BiH ima simpatizera al-Qaide baš kao što ih ima i u gotovo svim drugim zemljama.

"Vjerojatno ih ima i u susjednim zemljama", kazao je Tihić.

Također je podsjetio kako je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) procijenila da desetak osoba kojima je već oduzeto državljanstvo BiH moraju biti protjerane iz zemlje jer predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost.

Cerićeve kategorične tvrdnje opovrgnuo je i Aner Hadžimahmutović, šef Odjela za borbu protiv terorizma u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

On je istaknuo kako niti jedna zemlja ne može reći da na njenom tlu nema osoba na neki način povezanih s al-Qaidom.
Iako SIPA trenutačno ne raspolaže informacijama o takvim osobama u BiH ipak se provode operativne provjere njih nekoliko podrijetlom iz afro-azijskih zemalja, dodao je Hadžimahmutović.