Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva će biti odluka?

Čelnici grčkih stranaka se pribojavaju političke pat pozicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici dvije tradicionalne vodeće grčke stranke upozorili su u nedjelju na mogućnost nastanka političke pat pozicije nakon parlamentranih izbora idućeg tjedna i pozvali vladu nacionalnog jedinstva da spriječi zbrku koja je nastala nakon izbora održanih u svibnju.

Izbori 17. lipnja mogli bi odlučiti budućnost Grčke u eurozoni a birači su podijeljeni oko 130 milijardi eura vrijedne međunarodne pomoći koja na životu održava grčko gospodarstvo, koje je petu godinu u recesiji, po cijenu oštrih i vrlo nepopularnih mjera štednje.

'Čini se da idemo prema pat poziciji', izjavio je Evangelos Venizelos, čelnik socijalističke stranke PASOK na konferenciji za tisak, i rekao da je pisao drugim glavnim strankama pozivajući na široku vladu nacionalnog jedinstva.

'Niti jedan od scenarija nakon izbora ne izgleda da vodi rješenju. Oni vode prema izostanku vlade', upozorio je.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama'' Davor Dretar amandmani na proračun Mami li HDZ na ovaj način stranke za koaliciju? "Smatram uvredljivim da nas se stavlja u kontekst mogućih žetončića"

>> Grčki političar išamarao suparnicu pred televizijskim kamerama!

Po internim stranačkim anketama koje u nedjelju prenose dva lista, stranka Nova demokracija, koja je za međunarodnu pomoć, ima tijesnu prednost pred radikalno lijevom strankom SYRIZA, koja odbacuje sporazum s EU-om i MMF-om, no čini se da niti jedna stranka nije dovoljna snažna da sama formira vladu.

PASOK daleko zaostaje i za Novom demokracijom i za SYRIZA-om ali bi mogao imati ulogu u formiranju koalicijske vlade.

Venizelos je rekao da bi i Nova demokracija i SYRIZA trebali biti uključeni u vladu nacionalnog jedinstva kako bi se izbjegli ulični prosvjedi protiv bilo koje nove vlade.

SYRIZA je odmah odbacila Venizelosov poziv na jedinstvo za koji je ocijenila da je tipičan primjer 'nedostatka jasnoće' kakav je PASOK nudio u krizi. Čelnik Nove demokracije Antonis Samaris je, međutim, također upozorio na moguću katastrofu. 'Treća runda izbora bila bi samoubojstvo. Moramo imati vladu pod svaku cijenu', rekao je Samaris u razgovoru za televiziju Mega. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene