Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čelnici EU-a pozivaju na nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici okupljeni na dvodnevnom summitu koji je u petak završio u Bruxellesu pozvali su na nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora, nakon što je odbačen na referendumu u Irskoj, ali je Češka istaknula da ima problem s potvrđivanjem toga ugovora.

"Europsko vijeće bilježi da je 19 zemalja članica ratificiralo Ugovor i da se proces ratifikacije nastavlja u drugim zemljama", stoji u zaključcima koje je usvojilo Europsko vijeće, koji čine predsjednici država ili vlada zemalja članica EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 15. zemlja Portugal ratificirao hrvatski pristupni ugovor Slika nije dostupna Pusić zahvalila Paetu Estonski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor

Na zahtjev Češke u zaključke je kao fusnota ušla rečenica da ona "neće moći dovršiti ratifikaciju Ugovora dok ustavni sud ne da svoje mišljenje da je on u skladu s ustavnim poretkom".

Proces ratifikacije Lisabonskog ugovora zapeo je u travnju u češkom senatu, kada su euroskeptični senatori zatražili da se o sukladnosti Ugovora s češkim ustavom izjasni ustavni sud.

"Europsko vijeće se složilo s irskim prijedlogom da se tim pitanjem ponovno bavi na svom sastanku 15. listopada 2008. kako bi razmotrilo daljnje korake", stoji u zaključcima.

Irska je prošli tjedan na referendumu odbacila Lisabonski ugovor, koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine. Sada kada je taj kalendar doveden u pitanju, čelnici EU-a pokušavaju pronaći rješenje kako bi taj ugovor mogao stupiti na snagu prije izbora za Europski parlament u lipnju sljedeće godine. Da bi ugovor stupio na snagu moraju ga ratificirati sve zemlje članice.

Čelnici EU-a dali su Irskoj još četiri mjeseca da pripremi prijedlog rješenja. U kojem će pravcu to rješenje ići, za sada se ne može razaznati, ali čini se da u svakom slučaju neće biti ponovnog pregovaranja o Ugovoru.

"Ponovno pregovaranje o Ugovoru ne dolazi u obzir. Nećemo ponovno raditi na drugom, pojednostavljenom ugovoru", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Britanski premijer Gordon Brown izjavio je kako očekuje da 26 zemalja ratificira Ugovor i da Irska na summitu u listopadu dođe s prijedlogom rješenja.

U slučaju da se Lisabonski ugovor ratificira u 26 zemalja članica, spekulira se da bi u tom slučaju bilo lakše tražiti od Irske da raspiše novi referendum o Lisabonskom ugovoru, kojemu bi se eventualno dodala deklaracija, kojom bi se mogla umiriti irska javnost i koja bi pružila opravdanje irskoj vladi za raspisivanje novog referendumu. 

Diplomati upozoravaju da to može biti samo dodatna deklaracije, u kojoj bi se, primjerice, istaknulo da će se o pitanju porezne politike u EU-u i dalje odlučivati jednoglasno, a ne protokol jer bi to onda tražilo ponovnu ratifikaciju i u onim zemljama koje su to već učinile. Bilo kakva dodatna deklaracija ne smije zadirati u odredbe iz ugovora, nego ih samo pojasniti.

Protivnici Lisabonskog ugovora su u kampanji plašili javnost da će Irska morati povećati poreze na dobit, iako o tome u Ugovoru nema ni riječi. Irska ima najnižu stopu korporativih poreza, a to se smatra jednim od glavnih aduta za privlačenje stranih investicija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene