Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Castro podnio ostavku na mjesto predsjednika Kube

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fidel Castro je podnio ostavku na mjesto predsjednika Kube i vrhovnog zapovjednika kubanske vojske. Bolesni, 81-godišnji kubanski vođa povlači se s dužnosti šefa države, koju je osvojio u oružanoj revoluciji, nakon 49 godina vladavine.

'Mojim dragim sugrađanima, koji su mi posljednjih dana iskazali veliku čast birajući me za člana parlamenta... javljam da ne težim niti ću prihvatiti položaj predsjednika vijeća države i vrhovnog zapovjednika', stoji u Castrovom priopćenju objavljenom u glasilu Komunističke partije 'Granma'.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna Kuba potpisala UN-ove sporazume koje je Fidel dugo odbijao

Sastanak Nacionalnog vijeća zakazan je za 24. veljače. Očekuje se kako će na tom sastanku za predsjednika biti imenovan Fidelov 76-godišnji brat, Raul Castro.

Raul Castro, dugogodišnji kubanski ministar obrane, na čelu je države od srpnja 2006. godine, kada ga je na tu dužnost privremeno postavio njegov brat Fidel.

Kubanski vođa Fidel Castro u javnosti se nije pojavio gotovo 19 mjeseci, nakon što je u srpnju 2006. završio u bolnici na hitnoj operaciji crijeva. 

Povremeno se pojavljivao na fotografijama, a narodu se obraćao priopćenjima.

Karizmatični vođa, poznat po svojim dugačkim govorima, prihvaćen je i voljen u zemljama koje vode politiku suprostavljanja Sjedinjenim Državama. 

No njegovi protivnici smatraju ga okrutnim diktatorom koji onemogućava slobodu kubanskom narodu.

Castro je oružanom pobunom preuzeo vlast na Kubi 1959. godine.

Njegova dugačka bolest i odlazak s Kube produbila je sumnju i strah za budućnost jedne od rijetkih komunističkih zemalja tog dijela svijeta.

U Havanu dolazi drugi čovjek Vatikana

Drugi čovjek Vatikana, kardinal Tarcisio Bertone, očekuje se sutra na Kubi gdje bi trebao ostati tjedan dana i sastati se s privremenim predsjednikom Raulom Castrom.

Državni tajnik Vatikana i kardinal kamerlengo, msgr. Bertone trebao bi se u Havani sastati s biskupima i predvoditi mise u četiri kubanske provincije, priopćila je Konferencija kubanskih katoličkih biskupa.

Posjet državnog vatikanskog tajnika, kojom se obilježava 10.
godišnjica posjete Ivana Pavla II. Kubi u siječnju 1998. godine, 'je pokazatelj tečne komunikacije pune poštovanja između Katoličke crkve i Kube', ocijenio je kubanski ministar vanjskih poslova Felipe Perez Roque. Roque je dodao kako će dvije strane razgovarati o svim temama, uključujući i one oko kojih ne postoji suglasje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene