Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter upozorio je da je rasizam igrao ulogu u prošlotjednom ispadu kongresnika Joea Wilsona.


Kongresnik iz Južne Karoline u Kongresu, kao i u dijelu ostalog oporbenog protivljenja predsjedniku Baracku Obami otkako je preuzeo dužnost.

Vezani članci Ante Sanader Sanader se ne želi ispričati Hajdukoviću zbog sramotnog ispada: "Tko je koga istukao, ja ne znam" Nastavljeni prosvjedi protiv rasizma u Louisvilleu - 1 Druga noć prosvjeda protiv rasizma u Louisvilleu: 300 prosvjednika marširalo gradom, dio njih razbijao prozore tvrtki i bolnice

Protiv Wilsona, koji je prošle srijede povikom 'Lažete!' obilježio Obamin govor na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, Predstavnički dom je u utorak, s 240 glasova za i 179 protiv, izglasao rezoluciju kojom se Wilsonu izriče ukor, što je prvi takav slučaj u 220 godina povijesti Kongresa SAD. Glasovi su uglavnom bili stranački podijeljeni, s 15 demokrata koji su bili protiv, pet suzdržanih i sedam republikanaca koji su podržali ukor Wilsonu. 'Mislim da se silovitost kojom se pokazuje netrpeljivost prema predsjedniku Baracku Obami temelji pretežno na činjenici da je on crnac, Amerikanac afričkog podrijetla', rekao je Carter za NBC News.

>> Političko samoubojstvo: Senator Obamu nazvao lašcem

'Ja živim na Jugu i gledao sam kako je Jug prošao dug put. I vidio sam ostatak zemlje koji je dijelio odnos Juga prema manjinskim skupinama, poglavito Afroamerikancima', rekao je Carter. 'Ta sklonost rasizmu i dalje postoji, a ja mislim da izlazi na površinu zbog uvjerenja među mnogim bijelcima, ne samo na Jugu već diljem zemlje, da Afroamerikanci nisu kvalificirani voditi ovu veliku zemlju. To je odvratna činjenica, koja me duboko rastužuje i brine', rekao je Carter. Govoreći na skupu u svom Predsjedničkom centru u Atlanti, Georgia, Carter je ukazao i na prosvjednike koji uspoređuju Obamu s nacistima i Adolfom Hitlerom.

'Carterov povik počiva na rasizmu'

'To nije samo rezultat iskrene rasprave o tome trebamo li nacionalni program zdravstvene skrbi. To je dublje od toga', kazao je Carter. Za Wilsonov povik u Kongresu, Carter je rekao da počiva na rasizmu. 'Mislim da se temelji na rasizmu. Postoji urođen osjećaj kod mnogih u ovoj zemlji da Amerikanac afričkog podrijetla ne treba biti predsjednik', kazao je Carter, ističući da šefa države, bez obzira na dubinu neslaganja s njegovom politikom, treba poštovati. Na masovnim prosvjedima konzervativnih aktivista protiv reforme zdravstva, koji su prošle nedjelje održani u Washingtonu, viđeni su i brojni transparenti sa slikom predsjednika Obame u pozi afričkog vrača, golog s povezom preko prepona, i odgovarajućim ukrasima na glavi, koji su odavali izrazito rasistički pristup autora. (Hina)