Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put u propast

Političko samoubojstvo: Senator Obamu nazvao lašcem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski kongresnik Joe Wilson, koji je načinio rijetko kršenje protokola prekinuvši govor američkog predsjednika Baracka Obame u Kongresu, povicima "Laž! Vi lažete!", u srijedu je izložen oštrim kritikama zastupnika iz vlastite stranke i demokrata.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin" Dio kongresnica odnijenuo je bijele kombinacije (Foto: AFP) Solidarnost Demokratske zastupnice u bijelim kombinacijama pratile Trumpov govor o stanju nacije, ovo je razlog

Wilsonova ljutita i glasna reakcija na Obaminu izjavu da reforma zdravstva neće donijeti besplatno osiguranje ilegalnim doseljenicima, zapanjila je zastupnike obiju stranaka, koji su je popratili negodovanjem. Predsjednik Obama je zastao u govoru, promrmljao 'to nije točno' i nastavio dalje. Demokrati su rekli da je Wilson pokazao manjak poštovanja za dužnost predsjednika, i da je to ostatak republikanskog remećenja ljetnih javnih foruma o reformi zdravstva. 'To je sramotno', rekao je demokratski kongresnik iz New Yorka Joseph Crowley. Predsjednik kluba republikanskog kluba zastupnika u Predstavničkom domu, James E. Clyburn, Wilsonov kolega iz Južne Karoline, kazao je da je njegova upadica štetnija za ugled Južne Karoline od podviga guvernera Marka Sanforda, koji je priznao vanbračnu aferu s jednom Argentinkom.

Šef osoblja Biijele kuće od Republikanaca zatražio hitnu ispriku

'Guverner nas je osramotio koliko je mogao. No da kongresnik iskoristi zajedničku sjednicu oba doma Kongresa da bi uvrijedio predsjednika, kao što je to učinio Joe Wilson, sramotnije je od ičega što možete zamisliti. Naša država može bez toga', rekao je Clyburn. Senator John McCain, republikanski predsjednički kandidat 2008., osudio je ispad kao 'totalno nepoštivanje' i pozvao Wilsona da se odmah ispriča. 'Mislim da predsjednika moramo tretirati s poštovanjem, sve drugo je neprimjereno', komentirao je Mitch McConnell, čelnik republikanske manjine u Senatu. Odmah nakon Obaminog govora, šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel prišao je republikanskim čelnicima i zatražio da nađu odgovornog za upadicu i natjeraju ga da se hitno ispriča.

Upropastio svoju i naštetio sinovoj političkoj karijeri

'Ni jedan predsjednik nikada nije bio tako tretiran. Nikada', rekao je Emanuel, prema pisanju The Washington Posta u četvrtak. Wilson je nakon govora napustio Kongres, a nekoliko sati kasnije njegov je ured objavio priopćenje u kojem navodi da se ne slaže s predsjednikovom izjavom, ali da je njegova reakcija bila 'neprimjerena i za žaljenje'. 'Uputio sam iskrene isprike predsjedniku zbog tog manjka civiliziranosti', naveo je Wilson, koji je ispriku telefonski prenio Emanuelu. Američke TV mreže u četvrtak iscrpno izvješćuju o Wilsonovu ispadu, gotovo više nego o Obaminu govoru, a on je sam dao više izjava u kojima objašnjava da ga je republikansko čelništvo natjeralo na ispriku. U izvješćima se ocjenjuje da je Wilson umanjio svoje izglede na parlamentarnim izborima iduće godine, ali i naškodio sinu Alanu Wilsonu, koji je u utorak objavio kandidaturu za državnog tužitelja Južne Karoline.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene