Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katalonski vođa Carles Puigdemont u srijedu je opovrgnuo da odustaje od kandidature za predsjednika vlade Katalonije, nakon objave njegovih privatnih poruka iz kojih se vidi da je gajio neke "sumnje" oko toga i u kojima je napisao da je došao kraj bitki za neovisnu Kataloniju jer su ga žrtvovali njegovi saveznici.


"Nastavljamo dalje", poručio je Carles Puigdemont u poruci na Twitteru.

Vezani članci Prosvjed u Kataloniji (Foto: Arhiva/AFP) U Kataloniji blokirane prometnice, Puigdemont pritvoren do daljnjeg Carles Puigdemont (Foto: AFP) Španjolska ga traži zbog pobune: Njemačka policija zadržala je bivšeg predsjednika katalonske vlade

Emisija "El Programa de Ana Rosa" privatne televizijske kuće Telecinco objavila je u utorak niz Puigdemontovih poruka bivšem članu katalonske vlade Toniju Caminu u kojima piše da gaji "sumnje" oko svoje kandidature te da je, u skladu s planom španjolske vlade, "žrtvovan od strane svojih saveznika".

No, u najnovijem obratu, Puigdemont je odlučan voditi nezavisnu Kataloniju.

"Ja sam ljudsko biće i također imam trenutke kada gajim sumnje. Ali ja sam također i predsjednik te iz poštovanja, zahvalnosti i obveze prema građanima i zemlji, neću odstupiti. Nastavljamo dalje", poručio je na Twitteru.

U međuvremenu je potpredsjednik španjolske vlade zatražio od šefa katalonskog parlamenta da odustane od potpore Puigdemontu te započne konzultacije oko novog kandidata.

Za sada Puigdemont, kojeg je Madrid svrgnuo s mjesta predsjednika regionalne katalonske vlade i koji se nalazi u Belgiji, ostaje jedini kandidat. (Hina)