Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod istragom

Carla Del Ponte ide na optuženičku klupu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carla Del Ponte, bivša glavna tužiteljica haškog suda, navodno je optužena za dozvoljavanje zastrašivanja i podmićivanja svjedoka u suđenju Vojislavu Šešelju.

Del Ponte se nalazi pod istragom zbog sumnje da je manipulirala dokazima, piše Guardian, a haški tribunal naredio je nezavisnu istragu oko njezinog slučaja, kao i još dvojice uglednih odvjetnika, Hildegarda Ürtza-Retzlaffa i Daniela Saxona. Istraga je pokrenuta nakon pritužbi svjedoka kako su bili uznemiravani, potplaćivani, zanemarivani te kako su njihovi dokazi bili mijenjani.

Pročitajte i ovo Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije Donald Trump Odmah napao Bidena Novi problemi za Trumpa: Podignuta povijesna optužnica, otkriveno za što ga se optužuje

Po prvi put u 17 godina postojanja haškog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, ugledni odvjetnici se suočavaju s potencijalnom kaznom za nepoštivanje sudskih odluka. Del Ponte je fanatično progonila ratne zločince na području bivše države punih osam godina, a dužnost glavne tužiteljice napustila je 2007. godine te se trenutno nalazi u službi švicarske veleposlanice u Argentini.

'Neki od svjedoka rekli su kako su ih istražitelji zastrašivali i pod pritiskom tražili dokaze od njih. Tužiteljstvo je navodno njihove izjave dobilo na ilegalan način, prijetnjama, zastrašivanjem ili potkupljivanjem', istaknuo je u izjavi jedan od sudaca na Šešeljevom suđenju. jedan svjedok iz Srbije navodi kako mu je ponuđen vrlo dobro plaćen posao u SAD-u, u zamjenu za svjedočenje koje bi išlo na ruku tužiteljstvu.

Tužiteljstvo odbacilo optužbe

istragu bi trebao provesti nezavisni istražitelj, za kojeg se očekuje kako bi trebao biti francuski sudac i koji bi rezultate trebao iznijeti haškom tribunalu za šest mjeseci. haško tužiteljstvo odbacilo je optužbe i dodalo kako će pružiti punu suradnju tijekom istrage. 'Vjerujemo kako smo svoj posao obavili na profesionalan način i unutar pravila', rekao je Frederik Swinnen, specijalni savjetnik Sergea Brammertza, koji je naslijedio Del Ponte na mjestu glavnog haškog tužitelja.

Predsjedavajući sudac u slučaju Vojislava Šešelja, Jean-Claude Antonetti, koji je zatražio istragu protiv Del Ponte i sam se našao pod lavinom kritika, zbog pogodovanja optuženiku. Neki krugovi vjeruju kako se ovim potezom haški tribunal samo želi igrati političke korektnosti, no to je ozbiljan udarac radu i ugledu haškog tužiteljstva.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene