Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush zajamčio angažman SAD-a u izraelsko-pamestinskim pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush ponovo je zajamčio aktivni angažman SAD u obnovljenim mirovnim pregovorima Izraela i palestinskih vlasti, nakon sastanka s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Bijeloj kući.

"Jedna stvar koju sam zajamčio dvojici 'gentlemana' jest da će SAD biti aktivno angažirane u procesu. Mi ćemo iskoristiti našu moć da vam pomognemo dok dolazite do nužnih odluka kako bi se pripremila palestinska država koja će živjeti u miru s Izraelom", rekao je Bush novinarima u vrtu Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

"Jučer je bio važan dan. Početak koji budi nadu", rekao je Bush, uz kojeg su stajali Olmert i Bush.

Na današnjem sastanku Bush-Olmert-Abas u Bijeloj kući, trećem u zadnja tri dana, svečano su inaugurirani obnovljeni
izraelsko-palestinski mirovni pregovori, čiji su nastavak trojica
čelnika obznanila na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Annapolisu u utorak, održanoj uz sudjelovanje ministara vanjskih poslova i drugih dužnosnika 49 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući i 14 arapskih zemalja.
Prvi sastanak pregovoračkih ekipa Izraela i Palestinskih vlasti, najavljen je za 12. prosinca u regiji, s ciljem da se do kraja 2008. postigne sveobuhvatni mirovni sporazum o stvaranju palestinske države, njezinim granicama, statusu Jeruzalema i izbjeglicama, te o sigurnosnim jamstvima za Izrael.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je imenovala umirovljenog generala Jamesa Jonesa, bivšeg zapovjednika snaga NATO-a u Europu, za posebnog američkog izaslanika za izraelsko-palestinske mirovne pregovore, koji će po njezinim riječima promicati američke ciljeve za rješavanje sukoba, surađivati s Izraelcima i Palestincima na sigurnosnim pitanjima i surađivati s ključnim zemljama za podršku sigurnosti na Bliskom istoku.

Marinski general Jones, u kratkom je obraćanju novinarima najavio kako će oformiti ekipu suradnika iz State Departmenta i Pentagona, koja će mu pomagati u ispunjavanju nove misije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene