Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush smatra da je Iran prijetnja svjetskoj sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George Bush danas je u govoru održanom u Abu Dabiju izjavio kako Iran, podupirući "ekstremiste" predstavlja prijetnju za sigurnost u cijelom svijetu te je pozvao svoje saveznike u zaljevskim zemljama da se "suprotstave ovoj opasnosti prije nego što bude prekasno", izvijestile su svjetske agencije.

Američki je predsjednik također podsjetio kako šijitski muslimani u Iranu najizdašnije sponzoriraju terorizam te ih je optužio za narušavanje mirovnih pokušaja, s obzirom da snažno podupiru simpatizere i pripadnike Hezbollaha u Libanonu, palestinsku islamističku skupinu Hamas te šijitske muslimane u Iraku, prenio je Reuters.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

"Akcije koje 'kreću' iz Irana prijetnja su sigurnosti stanovnika
cijeloga svijeta. Zato Sjedinjene Države jačaju dugoročne sigurnosne dogovore s našim prijateljima u zaljevskim zemljama i drugim prijateljskim državama diljem svijeta. Želimo se zajedničkim snagama suprotstaviti ovoj opasnosti prije nego što bude prekasno", istaknuo je Bush tijekom posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima koje je posjetio u sklopu regionalne turneje započete prošli tjedan.

"Iran je danas vodeća zemlja kada je riječ o sponzoriranju terorizma. Odande se šalju na stotine milijuna dolara ekstremistima diljem svijeta, a iranskom narodu istodobno prijete represije te u zemlji vlada ekonomski iznimno loša situacija", kazao je. Režimu u Teheranu uputio je poziv da "osluškuje" želje iranskog naroda te da o njima
nastoji voditi računa, prenio je France presse.

Neposredno prije Busheva dolaska u Zaljev službeni Abu Dabi je priopćio kako će saslušati američkog predsjednika, no da ta zemlja ima izravan kontakt sa susjednim državama u regiji te da o bilo kakvom problemu sa svojim kolegama može izravno razgovarati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene