Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iračka vlada zadovoljna Bushovom strategijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračka vlada pozdravila je novu strategiju američkog predsjednika Georgea W. Busha i obvezala se predano pridonijeti osiguranju njezina uspjeha, dok irački građani imaju podijeljena mišljenja o strategiji, a mnogi su skeptični da će povećanje broja američkih vojnika zaustaviti nasilje u zemlji.

Jedan sunitski zastupnik također je odbacio plan o slanju dodatnih američkih vojnika u Irak i umjesto toga je pozvao na raspored njihova povlačenja kao i na izravne pregovore s pobunjenicima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Saboru U petak rasprava Pogledajte program nove vlade: Poznata i sva imena ministara, jedno je novo lice Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Analiza Hrvoja Krešića HDZ i DP potpisali sporazum: "Ta koalicija djeluje poprilično krhko, a zanimljiv je i trenutak potpisivanja"

"Bushev plan mogao bi biti posljednji pokušaj za smirivanje kaosa koji je nastao nakon invazije na Irak. Međutim, slanje dodatnih vojnika neće okončati problem, nego će dovesti do još više krvoprolića", rekao je zastupnik Hussein al-Falluji.

Bush je u srijedu u govoru naciji prihvatio "odgovornost za greške" dosad počinjene u Iraku, te objavio kako će u tu zemlju biti upućeno dodatnih 21.500 američkih vojnika, koji će zajedno s iračkim snagama pokušati obuzdati sektaško nasilje.

"Neuspjeh u Iraku neće utjecati samo na ovu zemlju, nego i na ostatak regije i svijet, uključujući SAD", izjavio je Sadiq al-Rikabi, savjetnik iračkog premijera Nourija al-Malikija.

"Sadašnja situacija nije prihvatljiva, ne samo za Amerikance, nego i za Iračane i njihovu vladu. Kao Iračanin i kao izabrana vlada mi pozdravljamo američku predanost uspjehu", dodao je.

On je također istaknuo da je važno da Iračani preuzmu vodstvo u vojnim operacijama.

"Američki plan ne može uspjeti bez ns jer mi radimo na istom polju kako bi porazili nasilje i terorizam i ojačali demokratski sustav", rekao je.

Stanovnici Bagdada nisu optimistični da će nova Busheva strategija okončati sunitsko-šijitsko nasilje u glavnom gradu i ostatku Iraka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene