Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush priznao pogreške u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
George Bush je u govoru naciji prihvatio "odgovornost za pogreške" učinjene u Iraku, te objavio kako će tamo biti upućeno dodatnih 21.500 američkih vojnika, koji će s iračkim snagama pokušati obuzdati sektaško nasilje.

Demokrati to smatraju "ratnom eskalacijom" i upozoravaju kako to nije promjena koju su Amerikanci tražili na posljednjim izborima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD: Demokrati neuspješni u rušenju veta o povlačenju iz Iraka Slika nije dostupna Bush optužio demokrate da traže predaju u Iraku

Bush je rekao kako će pet brigada sa 17.500 vojnika biti upućeno u Bagdad, a 4.000 vojnika u nemirnu pokrajinu Anbar što će, u okvirima njegove nove strategije, "promijenti američki smjer u Iraku i pomoći uspjehu u borbi protiv terorizma".

"Stanje u Iraku je naprihvatljivo za Amerikance, i neprihvatljivo za mene. Naše su se postrojbe u Iraku hrabro borile. Učinile su sve što smo tražili od njih. Tamo gdje su učinjene pogreške, odgovornost leži na meni", kazao je Bush u govoru naciji u kojem je predstavio novu strategiju za Irak.

Osim jačanja američkih snaga u Bagdadu i pokrajini Anbar, najavio je i novo jačanje američke vojne prisutnosti u regiji s upućivanjem treće borbene skupine s nosačem aviona u Perzijski zaljev i razmještajem proturaketnih sustava Patriot u prijateljskim zemljama regije.

Pet brigada razmještenih u Bagdad djelovat će zajedno s iračkim snagama i bit će uklopljene u njihove formacije s jasnom misijom: "pomoći Iračanima da očiste i osiguraju gradske četvrti, pomoći im da zaštite lokalno stanovništvo, i osigurati da iračke snage budu sposobne pružiti sigurnost Bagdadu". Njihov uspjeh u prekidanju kruga nasilja "približit će dan kada će američke snage moći krenuti kući", rekao je Bush.

Istaknuo je kako se 80 posto sektaškog nasilja u Iraku događa u Bagdadu u krugu od 50 kilometara.

Polažući veliko povjerenje u vladu premijera Nurija al Malikija, koja bi operaciju u Bagdadu trebala poduprijeti s novih 10-12 tisuća vojnika, Bush je upozorio kako američki angažman ne može trajati vječno te da će iračka vlada "ako ne ispuni obećanja, izgubiti potporu Amerikanaca i podršku Iračana".

Bush je najavio da će američke i iračke snage zajednički kontrolirati bagdadske četvrti, ulazeći i u one koje generiraju sektaško nasilje, pružati zaštitu stanovništvu, vraćati povjerenje, te normalizacijom života pomoći u pomirenju između sunita i šijita.

Bush je naglasio kako je "iračka vlada ponudila agresivni plan za Bagdad" te obećala da neće tolerirati političke i sektaške
intervencije koje bi omele njegovu provedbu.

Američki predsjednik istaknuo je i kako iračka vlada planira preuzeti odgovornost za svih 18 pokrajina do studenoga, te najavio da će parlament u Bagdadu donijeti zakon o podjeli prihoda od nafte među svim Iračanima.

Najavio je i da će Malikijeva vlada uložiti 10 milijardi dolara u
obnovu i infrastrukturne projekte, koji će otvarati nova radna mjesta. Bush je najavio da će SAD udvostručiti broj pokrajinskih timova za obnovu, te da će državna tajnica Condoleezza Rice imenovati koordinatora za obnovu Iraka.

Naglasio je kako će usporedo s tim naporima američke snage nastaviti s progonom al Qaide i inozemnih boraca u Iraku, koncentriranih u pokrajini Anbar.

Bush je upozorio Iran i Siriju da će poduzeti mjere protiv njihovog miješanja u rat u Iraku, te da će prekinuti dotok pomoći iz tih zemalja snagama koje napadaju američke postrojbe.

Opisujući izazove s kojima se SAD suočava u Iraku i diljem Bliskog istoka, Bush je naglasio kako se radi o "odlučujućoj ideološkoj borbi našeg vremena", te kako sve navedene promjene imaju za cilj osigurati "opstanak mlade demokracije koja se bori za život u dijelu svijeta koji je vrlo važan za američku sigurnost".

Upozorio je da bi "poraz u Iraku bio katastrofa za Ameriku",
osiguravajući novo utočište ekstremistima za daljnje napade na SAD, za rušenje demokratskih vlada u regiji i dajući Iranu priliku da postane nuklearna sila.

Ustvrdio je kako je do promjene strategije u Iraku došao i kroz konzultacije s Kongresom, te najavio da će, na savjet nezavisnog senatora Joea Liebermana, osnovati "novu, dvostranačku radnu skupinu koja će pomoći jačanju odnosa (republikanske) administracije i (demokratskog) Kongresa", radi postizanja zajedničke pobjede u ratu s terorizmom.

Na kraju je najavio građanima SAD-a kako će 2007. godina zahtijevati "još strpljenja, žrtvovanja i sigurnosti", te izrazio uvjerenje u konačni uspjeh.

Demokrati protiv

Demokratska stranka je oštro kritizirala odluku predsjednika Georga W. Busha da u Irak pošalje novih 20.000 američkih vojnika, osuđujući je kao "ratnu eskalaciju" i upozorivši kako to nije promjena koju su Amerikanci tražili na posljednjim izborima, te umjesto toga pozvala na povlačenje američkih vojnika iz iračkog "građanskog rata".

"Eskalacija ovoga rata nije promjena na koju su Amerikanci pozvali na posljednjim izborima. Umjesto u novom smjeru, predsjednikov plan pokreće američki angažman u Iraku u krivom smjeru", rekao je senator Dick Durbin u odgovoru Demokratske stranke na Bushovu objavu nove strategije za Irak.

Durbin je naglasio kako je Bush slanjem novih vojnika zanemario savjete nekih najviše rangiranih generala, kao što je John Abizaid, koji je donedavno bio na čelu Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM), nadležnog za Irak.

"Više američkih snaga sprječava Iračane da sami učine više, da preuzmu više odgovornosti za vlastitu budućnost", citirao je Abizaidove riječi senator Durbin i dodao kako je "20.000 američkih vojnika gurnuto u građanski rat, što je preveliki rizik povrh 3.000 gubitaka do sada".

Pozvao je Busha da se suoči s realnošću u Iraku, koja je, smatra, prije svega u tome što je "Amerika platila tešku cijenu" s obzirom na 3.000 poginulih vojnika, žrtvovanjem svojih snaga i s 400 milijardi dolara poreznih obveznika.

"Nakon gotovo četiri godine rata, vrijeme je da Iračani preuzmu odgovornost za zemlju. Iračani moraju shvatiti da samo oni mogu donijeti slobodu svojoj zemlji i da samo oni mogu odgovoriti izazovima pred njima. Moraju znati da kada nazovu 911, mi nećemo poslati još 20.000 vojnika", rekao je Durbin.

Vrijeme je da počne "uredno povlačenje" američkih snaga i da Iračani preuzmu odgovornost za svoju zemlju, naglasio je.

Senator iz Illinoisa, i potencijalni predsjednički kandidat za 2008., Barack Obama izjavio je za CNN kako u Bushovu govoru "nije vidio političku strategiju koja bi osigurala da suniti i šijiti dođu do političkog sporazuma" nužnog za mir.

Senatorica Hillary Clinton, također potencijalna predsjednička kandidatkinja, obrušila se na Busha priopćenjem u kojem navodi kako su "njegovu iračku politiku oduvijek obilježavale nekompetentnost i arogancija, te odbijanje njegove administracije da prizna realnosti na terenu...On će nas nastaviti voditi krivim putem - samo brže", dodala
je.

Bivši senator John Edwards, treći potencijalni predsjednički kandidat demokrata koji je komentirao Bushov govor za CNN, kazao je kako je Bush propustio vratiti povjerenje Amerikanaca poštenim priznavanjem stvarnog stanja u Iraku. "Eskalaciju rata", nazvao je velikom pogreškom.

Republikanci su uglavnom oprezno podržali novu strategiju
predsjednika Busha, nazivajući je "dugo traženom promjenom", poput senatora Lindseya Grahama iz Južne Karoline.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene