Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

George W. Bush drugi je američki predsjednik koji je posjetio poslijeratni Vijetnam i izjavio da njegova nazočnost u toj zemlji, 30 godina nakon sukoba koji je podijelio Ameriku, dokazuje kako se dvije nacije "mogu pomiriti i za sobom ostaviti teškoće".


U vrijeme američke ratne prisutnosti u Iraku koja neizbježno potiče na usporedbe s bivšim ratom u Vijetnamu, Bush je kazao da upravo vijetnamsko iskustvo pokazuje da se podjele s vremenom mogu zaliječiti.

Vezani članci Fail Odjekivalo je cijelom ulicom: Mislio je da su vrata otvorena pa se punom brzinom zaletio u staklo Slika nije dostupna Vijetnamski rat: Prošlo je 40 godina otkako je David pobijedio Golijata

"Iako povijest još nije rekla sve, društva se mijenjaju i odnosi se mogu stalno mijenjati na bolje", rekao je Bush u Hanoju kamo je stigao na summit čelnika 21 zemlje članice Foruma za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC).

Simbolika okretanja nove stranice očitovala se ulaskom američkog predsjednika u sjedište Komunističke partije ukrašene znakom srpa i ćekića gdje se sastao s predsjednikom stranke Nog Ducom Manhom i sjeo ispod poprsja revolucionarnog vođe Ho Ši Mina.

Amerikanci, koji su ušli u Vijetnam i dali se uvući u iscrpljujući dugogodišnji rat radi sprečavanja širenja komunizma, izgubili su 56.000 svojih ljudi i 1975. pretrpjeli ponižavajući poraz ulaskom komunističkih snaga u Sajgon.

Najteži trenutak Busha očekuje u subotu kada će obići Centar za traganje za zarobljenima i nestalima u akcijama (POW/MIA Accounting Comand) u kojem američki i vijetnamski stručnjaci nastoje identificirati ostatke poginulih američkih vojnika.

Bush je u petak komunističkom vodstvu zemlje domaćina izrazio spremnost za normalizaciju trgovine s Vijetnamom, zemljom koju je nazvao "mladim tigrom". Dodao je da je zadivljen gospodarskim reformama ali i naglasio "važnost poboljšanja ljudskih prava", prenio je njegov glasnogovornik Tony Snow.

France presse javlja i da je Snow istaknuo angažiranost Amerike u Aziji jer američki interesi ovise o širenju sloboda i mogućnosti u regiji te da SAD posluje više s Pacifikom nego li s Europom.

Na summitu APEC-a u Hanoju razgovarat će se o pokretanju pregovora o smanjenju carinskih barijera unutar Svjetske trgovinske organiazcije (WTO). Tema razgovora Busha i njegovih kolega iz Rusije, Kine, Japana i Južne Koreje bit će i nuklearni program Sjeverne Koreje koja je nakon nuklearnog pokusa u listopadu pristala vratiti se pregovorima.