Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

George W. Bush doputovao je u Hanoj, gdje se treba sastati s vijetnamskim čelnicima uoči sudjelovanja na susretu na vrhu azijskih i pacifičkih zemalja, što je prvi veliki međunarodni skup američkog predsjednika nakon poraza njegovih republikanaca na parlamentarnim izborima 7. studenog.


Riječ je o prvom posjetu Busha Vijetnamu više od 30 godina nakon završetka rata u toj zemlji koji među Amerikancima budi bolne uspomene u času kada je američka javnost osudila njegovu politiku u Iraku.

Vezani članci Fail Odjekivalo je cijelom ulicom: Mislio je da su vrata otvorena pa se punom brzinom zaletio u staklo Zmija u salonu Šok na radnom mjestu: Zmija uskočila s ulice i prekinula sastanak

Bush, čija je turneja počela u Moskvi i u Singapuru, treba
sudjelovati na godišnjem summitu Foruma za gospodarsku suradnju azijsko-pacifičkih zemalja (APEC, 21 članica) koji će se u subotu i u nedjelju održati u Hanoju. Bush je kazao da želi uvjeriti azijske čelnike da će se SAD trajno zauzimati za to područje.

Bush je stigao nekoliko dana prije odluke State Departmenta da Vijetnam izbriše s popisa zemalja u kojima se krše vjerske slobode. No Kongres u kojemu sada većinu imaju demokrati odbio je u ponedjeljak glasovati o normalizaciji bilateralnih veza s Vijetnamom.

Predsjednik će morati uvjeriti Hanoj da će se glasovanje održati već u prosincu, ističu američki diplomati.

Uz bilateralne razgovore, Bush će u subotu i u nedjelju sudjelovati na summitu APEC-a na kojemu će se raspravljati o liberalizaciji međunarodne trgovine, o Sjevernoj Koreji i o drugim pitanjima u svezi s područnom sigurnosti.