Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush poručio Turskoj da se povuče iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da operacija turske vojske protiv kurdskih gerilaca na sjeveru Iraka treba biti ograničenog karaktera i završena 'najbrže što je moguće'.

'Turci se moraju kretati brzo, ostvariti svoje ciljeve i onda izaći...najbrže što je moguće', rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Bush je izrazio slaganje sa stajalištima ministra obrane Roberta Gatesa, koji je rekao da turski upad treba biti 'ograničen i privremen'.

Ministar Gates je na današnjem susretu s turskim čelnicima u Ankari ponovio poziv da se što brže završi turska ofenziva protiv gerilaca PKK u Iraku, dok Ankara navodi kako za sada nema raspored za povlačenje.

Na pitanje o Dmitriju Medvedevu, vjerojatnom nasljedniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, Bush je rekao da ne zna puno, ali da savjetuje svom nasljedniku u Bijeloj kući da uspostavi osobne odnose s onim tko će biti odgovoran u Kremlju, kakve je on razvio s Putinom, zbog važnosti odnosa SAD-a i Rusije.

Bush je dodao da ga, primjerice, zanima tko će predstavljati Rusiju na summitu skupine G-8 u Japanu, kasnije ove godine.

Kazao je kako on i Putin imaju dovoljno srdačne odnose da bi mogli rješavati zajedničke prijetnje, poput proliferacije, što će biti važno da nastavi i idući predsjednik.

Naglasio je važnu ulogu Rusije u međunarodnim naporima da se zaustavi nuklearni program Irana, a ponudu Moskve da ispručuje nuklearno gorivo Iranu, kako Iranci ne bi sami obogaćivali uran, ocijenio je 'konstruktivnim prijedlogom'. Također je spomenuo Kosovo, kao primjer neslaganja SAD-a i Rusije, te rekao da je s Putinom imao i 'nekoliko diplomatskih sučeljavanja'.

Bush je ponovio svoje protivljenje da sjedne za stol s protivnicima kao što su Iran ili Kuba, bez preduvjeta, rekavši kako bi to značilo 'slati krivu poruku'.

'Sjesti za stol, slikati se s tiraninom kao što je Raul Castro, primjerice, posuditi im status ureda i status naše zemlje. Oni dobivaju puno od toga...', rekao je Bush.

Ocijenio je da Raul Castro 'nije ništa više nego produžetak onoga što je njegov brat učinio, a to je da je uništio' Kubu.

Naglasio je da će 'SAD zadržati embargo prema Kubi i inzistirati na toj politici, dok ljudi ne počnu postajati slobodni'.

Govoreći o pogoršanju gospodarske situacije u SAD-u, Bush je rekao da je zabrinut jer nesumnjivo postoji 'usporavanje', ali kako ne misli da slijedi recesija.

Ponovio je očekivanje da će vladin paket mjera za stimuliranje gospodarstva imati povoljni učinak na sadašnje stanje i otklonio najave drugog paketa mjera.

On je izrazio i optimizam u jačanje američkog dolara, koji je dosegao rekordno nisku vrijednost u odnosu na euro i košaru valuta.

Kritizirao je pokušaje demokratskih predsjedničkih pretendenata da se distanciraju od sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom - NAFTA, rekavši da on pridonosi bolje plaćenim poslovima za Amerikance.

Bush je još jednom pozvao Kongres da prihvati produljenje zakona o elektronskom prisluškivanju osumnjičenih za terorizam, uključujući i odredbe o amnestiji od tužbi za privatne telefonske kompanije koje omogućuju to prisluškivanje.

Telekomunikacijske tvrtke u SAD-u suočene su s 40-ak tužbi zbog navodne uloge u prisluškivanju njihovih američkih korisnika.

Predsjednik senatskog odbora za pravosuđe, demokrat Patrick Leahy, odmah je prigovorio Bushu da vodi neumornu kampanju kako bi 'izbjegao odgovornost za nezakoniti nadzor nad Amerikancima'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene