Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush osudio usvajanje zakona o povlačenju iz Iraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush oštro je osudio većinske demokrate u Kongresu zbog "abdiciranja od odgovornosti" prema američkim vojnicima u ratu protiv terorizma i zbog "samovoljnog i umjetnog" određivanja rasporeda njihovog povlačenja iz Iraka.

Bush je zaprijetio i da će vetom zaustaviti danas usvojeni zakon, kojim se dodatni ratni proračun veći od 100 milijardi dolara uvjetuje povlačenjem iz Iraka do rujna 2008.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Senat odbacio rezoluciju o povlačenju iz Iraka

Predstavnički dom Kongresa prethodno je s 218 glasova za i 212 protiv prihvatio zakon kojim se odobravaju dodatne 124 milijarde dolara za ratove u Iraku i Afganistanu, i neke domaće potrebe, u 2007., te određuje 31. kolovoza 2008. kao rok za povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka.

"Danas je tijesna većina u Predstavničkom domu abdicirala od svoje odgovornosti, donoseći zakon o ratnom financiranju koji nema izgleda da stupi na snagu, i koji nije približio našim snagama vitalno potrebna sredstva da bi ispunili svoju zadaću", rekao je Bush u izjavi iz Bijele kuće.

Okružen vojnicima i članovima vojničkih obitelji koje je danas
primio, Bush je optužio demokrate u Kongresu da su "u činu političkog teatra" glasali za to da svojim prosudbama zamijene one vojnih zapovjedika na terenu u Iraku.

"Postavili su rigidna ograničenja za koje treba vojska pravnika da ih protumači. Samovoljno su odredili datum za povlačenje bez obzira na uvjete na terenu", rekao je Bush.

Prigovorio je demokratima da zakon ima "previše uvjeta i umjetni raspored za povlačenje", ta ponovio kako će "staviti veto na zakon kada dođe na njegov stol".

Američki predsjednik također je upozorio kako u zakonu ima previše usporednih projekata, tzv. "pet-projekata" ili "porka", kojima kongresnici osiguravaju sredstva za lokalne namjene, nevezano uz glavnu svrhu zakona.

Bush je zamjerio demokratima i činjenicu da su sporni zakon donijeli u trenutku kada američke snage provode novu strategije u osiguravanju Bagdada i kada se "vide znaci napretka", ističući kako demokratska većina u Kongresu želi potkopati te uspjehe na terenu.

"Našim vojnicima treba to hitno financiranje. Ministar obrane je upozorio da će, ako ne dobiju ta sredstva do 15. travnja, oni i njihove obitelji osjetiti velike poremećaje", kazao je Gates.

"Demokrati su poslali poruku a sada trebaju poslati novac. Kongres mi treba poslati čist zakon koji mogu potpisati, bez odgađanja", poručio je Bush.

Na svom putu do stupanja na snagu, istovjetan zakon treba biti izglasan i u Senatu, za što postoje vrlo slabi izgledi obzirom na minimalnu demokratsku većinu od 51 prema 49 mjesta, dok za prolaz zakona treba 60 glasova.

Bez obzira na slabe izglede u Senatu i Bushovu prijetnju vetom, Zakon o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu značajan je kao prvi obvezujući pravni akt novog saziva Kongresa sdemokratskom većinom, kojim se utvrđuje raspored američkog povlačenja iz Iraka.

Predstavnički dom i Senat ranije su usvojili neobvezujuće rezolucije u kojima pozivaju na povlačenje američkih borbenih postrojbi i prenamjenu američke misije u Iraku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene