Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush obećao 230 milijuna dolara Libanonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodne snage hitno su potrebne kako bi se očuvao mir na granici između Izraela i Libanona, izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik George Bush najavljujući slanje 230 milijuna dolara vrijedne humanitarne pomoći Libanonu koja uključuje i 25.000 tona brašna.

- Stvar je urgentna, naglasio je Bush dodavši da bi se međunarodne mirovne snage trebale "razmjestiti što je prije moguće kako bi se očuvao mir".

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Ilustracija Nema mira Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..."

Libanonska vlada procijenila je ratne štete na 3.6 milijardi dolara. Donatorska konferencija za pomoć Libanonu najavljena je za 31. kolovoza u Stockholmu.

- Amerika će dati svoj dio, međunarodne snage poduprijet ćemo
logistički, u smislu zapovjedanja i kontrole, komunikacija i
obavještajnog rada, dodao je Bush.

Američka pomoć uključivat će i 42 milijuna dolara za uvježbavanje i opremanje libanonskih vojnika, kao i posebih timova za uklanjanje naftnih mrlja s libanonske obale Mediterana.

Čujem da se puno priča o građanskom ratu i to me, naravno, zabrinjava! Američki predsjednik George W. Bush Američki predsjednik najavio je kako će biti donesena još jedna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se odredila čvrsta pravila mandata međunarodnih mirovnih snaga u Libanonu.

- UN će donijeti novu rezoluciju s daljnjim instrukcijama međunarodnim snagama. Prva stvar koju moramo napraviti jest odrediti jasna pravila mandata, dodao je Bush.

Američki predsjednik govorio je na konferenciji za novinare i o
Iranu, pozvavši međunarodnu zajednicu da preko Ujedinjenih naroda hitno "obuzda" nuklearne ambicije Irana i istaknuvši kako bi Teheran zbog svojih postupaka morao snositi posljedice.

Na međunarodnoj je zajednici, uključujući i SAD, da djeluje kroz učinkovitu diplomaciju, a ona počinje u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Bush.
Dodao je da Iran mora snositi posljedice zbog ignoriranja zahtjeva međunarodne zajednice za prekidom svojih nuklearnih ambicija.

Ta zemlja do 31. kolovoza mora odgovoriti na UN-ovu rezoluciju kojoj se traži da odustane od nuklearnog programa ili će se u suprotnom suočiti sa sankcijama, no Teheran je dosad dao naslutiti kako to neće učiniti.

- Datumi su važni, no najvažnija je politička volja, istaknuo je Bush dodavši kako "to pitanje želi rješiti diplomatskim putem".
Američki je predsjednik izrazio zabrinutost zbog sve češćeg
spominjanja građanskog rata u Iraku, no istaknuo je da bi povlačenje američkih snaga iz te zemlje bilo pogrešno.

Spominjanje povlačenja američkih vojnika iz Iraka, prema Bushu, bilo bi "apsolutno pogrešno".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene