Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodne snage hitno su potrebne kako bi se očuvao mir na granici između Izraela i Libanona, izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik George Bush najavljujući slanje 230 milijuna dolara vrijedne humanitarne pomoći Libanonu koja uključuje i 25.000 tona brašna.


- Stvar je urgentna, naglasio je Bush dodavši da bi se međunarodne mirovne snage trebale "razmjestiti što je prije moguće kako bi se očuvao mir".

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa

Libanonska vlada procijenila je ratne štete na 3.6 milijardi dolara. Donatorska konferencija za pomoć Libanonu najavljena je za 31. kolovoza u Stockholmu.

- Amerika će dati svoj dio, međunarodne snage poduprijet ćemo
logistički, u smislu zapovjedanja i kontrole, komunikacija i
obavještajnog rada, dodao je Bush.

Američka pomoć uključivat će i 42 milijuna dolara za uvježbavanje i opremanje libanonskih vojnika, kao i posebih timova za uklanjanje naftnih mrlja s libanonske obale Mediterana.

Čujem da se puno priča o građanskom ratu i to me, naravno, zabrinjava! Američki predsjednik George W. Bush

Američki predsjednik najavio je kako će biti donesena još jedna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se odredila čvrsta pravila mandata međunarodnih mirovnih snaga u Libanonu.

- UN će donijeti novu rezoluciju s daljnjim instrukcijama međunarodnim snagama. Prva stvar koju moramo napraviti jest odrediti jasna pravila mandata, dodao je Bush.

Američki predsjednik govorio je na konferenciji za novinare i o
Iranu, pozvavši međunarodnu zajednicu da preko Ujedinjenih naroda hitno "obuzda" nuklearne ambicije Irana i istaknuvši kako bi Teheran zbog svojih postupaka morao snositi posljedice.

Na međunarodnoj je zajednici, uključujući i SAD, da djeluje kroz učinkovitu diplomaciju, a ona počinje u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Bush.
Dodao je da Iran mora snositi posljedice zbog ignoriranja zahtjeva međunarodne zajednice za prekidom svojih nuklearnih ambicija.

Ta zemlja do 31. kolovoza mora odgovoriti na UN-ovu rezoluciju kojoj se traži da odustane od nuklearnog programa ili će se u suprotnom suočiti sa sankcijama, no Teheran je dosad dao naslutiti kako to neće učiniti.

- Datumi su važni, no najvažnija je politička volja, istaknuo je Bush dodavši kako "to pitanje želi rješiti diplomatskim putem".
Američki je predsjednik izrazio zabrinutost zbog sve češćeg
spominjanja građanskog rata u Iraku, no istaknuo je da bi povlačenje američkih snaga iz te zemlje bilo pogrešno.

Spominjanje povlačenja američkih vojnika iz Iraka, prema Bushu, bilo bi "apsolutno pogrešno".