Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bugarska otkriva spise o umorstvima građana DDR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska će otvoriti i predati neovisnom istražnom odboru tajne spise o umorstvima izbjeglica iz bivšeg DDR-a koja su izvršena do 1999. na bugarskim granicama.

'Prvi put ćemo vidjeti dokumente o istočnim Nijemcima koji su ubijeni na bugarskim granicama', izjavila je Ekaterina Boncheva, članica odbora koji je nadležan za spise bivše bugarske službe za zaštitu ustavnog poretka i koja će se njima u budućnosti baviti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Je li povezano? Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti"

Odgovarajući postupak pokrenut je u Sofiji na zahtjev i u nazočnosti zastupnice njemačke stranke Zelenih u Europskom parlamentu Gisele Kallenbach.

Točan broj građana DDR-a ubijenih na granicama Bugarske prema Grčkoj i Turskoj nije se mogao utvrditi prvim uvidom u spise, izjavila je Boncheva.

Navela je dva slučaja istočnih Nijemaca koji su ubijeni 1974. i 1988. I Poljaci i Mađari tada su pokušavali pobjeći na Zapad preko Bugarske.

Nejasno je kad će točno spisi postati dostupni javnosti.

Osam spisa, koji potječu od ranijih bugarskih pograničnih snaga, uz planove o borbi protiv špijunaže i suradnji s tajnom službom DDR-a STASI-jem, sadrže i podatke o građanima istočne Njemačke koji su uhićeni pri pokušaju bijega na bugarskoj granici i vraćeni DDR-u, izjavila je Boncheva.

Prema podacima odbora, bugarski su graničari za svakog uhvaćenog bjegunca dobivali po 20 dana odmora. Za 'junačko djelo', kako se opisivala pucnjava na bjegunca, graničari su dobivali sat s ugraviranom posvetom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene