Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarski predsjednik Georgij Parvanov zatražio je od Moskve da vrati državne arhive koji su 1940-ih, na početku komunističke vlasti u Bugarskoj, odneseni u Rusiju, u govoru koji je označio početak dvodnevnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sofiji.


Parvanov je zatražio "povrat dokumenata oduzetih odmah po završetku Drugog svjetskog rata koji sadrže informacije iz bugarske povijesti vrijedne pažnje".

Vezani članci Slika nije dostupna OVDJE NE MOŽE UĆI BILO TKO Zavirite iza vrata koja štite i od atomske bombe Slika nije dostupna Ovako je izgledalo ljetovanje u bivšoj Jugi...

U izjavi objavljenoj u četvrtak, političari i intelektualci, među
kojima bivši predsjednici Željo Želev i Petar Stojanov, pozvali su bugarske vlasti da zatraže povrat bugarskih arhiva iz Rusije.

Koncem 1944. namjesnici malodobnog kralja Simeona II. i članovi bugarskih vlada od 1940. do 1944. odvođeni su u Moskvu na saslušanje. S njima su odlazili i brojni dokumenti iz arhiva vlade i kraljevske palače koji sadrže "ključne dijelove naše povijesti", ističu potpisnici izjave.

Pitanje povrata arhiva Moskvi je 1991., bez uspjeha, postavio prvi demokratski izabran bugarski predsjednik Željo Želev.