Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Budimpešta: Prosvjednici pred parlamentom traže ostavku Gyurcsanyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina prosvjednika izašlo je u utorak na ulice Budimpešte zahtijevajući od mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja ostavku, tijekom svečanosti obilježavanja godišnjice mađarskog ustanka protiv sovjetske vlasti 1956. godine, prenijele su svjetske agencije.

Prosvjednici koji su se danas okupili pred zgradom mađarskog parlamenta bili su prilično bučni no demonstracije su protekle u miru, prenosi France presse, a uslijedile su nakon jučerašnjih sukoba nekoliko tisuća protuvladinih prosvjednika i policije u kojima je ozlijeđeno 19 osoba, uglavnom policajaca. Prosvjednici su policiju
gađali molotovljevim koktelima, a policija im je uzvratila vodenim topovima i suzavcem.

Pročitajte i ovo Uhićenje nakon napada na premijera Slovačke uhićen muškarac VIDEO/FOTO Atentat na slovačkog premijera: Objavljene prve snimke Slovački premijer je u bolnici Atentat u Slovačkoj VIDEO Slovački premijer operiran: Njegov zamjenik otkrio nove detalje o Ficovu stanju

Neredi u ponedjeljak navečer podsjetili su na prošlogodišnje
višetjedne nasilne prosvjede protiv vlasti, izvijestio je Reuters. 23. listopada 2006. obilježena je 50. godišnjica ustanka protiv sovjetskih vlasti. 

Tada je u sukobima i neredima ozlijeđeno više stotina
prosvjednika, a privedeno ih je više desetaka. Promatrači su ocijenili da je policija primijenila pretjerano represivne mjere.

- Vrijeme je da Gyurcsany otiđe, trebao je već odavno otići, rekao je jedan od sudionika prosvjeda Joszef Boncz. 

Glavna oporbena stranka Fidesz najavila je prosvjede za danas za 15 sati, a policija strahuje da bi se članovima te stranke mogli pridružiti i ekstremni desničari koji su se već jučer sukobili s policijom.

- Policija popodnevne prosvjede članova Fidesza dočekuje spremna, rekao je za državnu agenciju MTI šef policije Jozsef Bencze. Fidesz je najavio novi skup protuvladinih prosvjednika na kojemu očekuje desetak tisuća ljudi, izvijestio je dpa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene